Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Együttműködési megállapodás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nagyistvanne 2017-06-03 14:49:00

Kedves Szakértő!
Egy Kft. és egy Zrt. együttműködési megállapodást kötött közösségi termékértékesítés és Magyarországon történő értékesítése céljából. A megállapodás alapján a Zrt. x összegű forintot utal át a Kft. részére. Gyakorlatilag az induláshoz szükséges tőkét a Zrt. finanszírozza.
A Kft. vállalja az ügylet lebonyolítását. Az elszámolás akként történik, hogy az ügylet végén, a Mo-i értékesítés után Kft köteles visszafizetni a Zrt. által megfinanszírozott összeget + az ügylet nyereségén osztoznak bizonyos százalékban.Helyesen jártam-e el hogy a 2016.évi beszámolóban ezt az összeget egyéb kötelezettségként könyveltem? A Zrt. egyéb követelésében szerepel.
A másik aggályom viszont az, hogy a Kft. 2015-ben alakult, nem volt konkrét üzleti szerződés, és én indulásként mikrogazdálkodói beszámolót készítettem 2015-ben és 2016-is. Felmerült most bennem hogy a kötelezettség nagy összegére tekintettel ( 100 MFt,) talán át kellett volna térnem, bár sem a létszám, sem az árbevétel ezt indokolta. Válaszát, segítségét, véleményét nagyon megköszönném.
Üdvözlettel
Nagy Györgyi

Témanyitó hozzászólás

nagyistvanne 2017-06-03 14:56:22

Bocsánat, a megállapodás közösségi termékbeszerzésről és Mo-i értékesítésről, szól, félreírtam............

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-05 08:57:28

Györgyi,
1. Szerintem elszámolásig helyesen a kötelezettségek közt szerepel a Kft-nél és a követelések közt a Zrt-nél.
2. Önszántából csak 3 üzleti évet követően van lehetősége kilépni a mikro beszámolóból, jelen esetben vélhetően a 9.§ (6)-ben rögzített három feltétel közül kettő teljesül, így nincs törvényi kötelezés a kilépésre.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyistvanne 2017-06-05 13:01:18

Nagyon szépen köszönöm hogy foglalkozott a problémáimmal itt a hosszú hétvégén
györgyi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra