Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Előfinanszírozott pályázat könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2018-02-06 14:35:05

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni pályázathoz kapcsolódó könyvelésben. Cég 2017 évben indult egy pályázaton, mellynek célja, hogy új terméket hozzon létre. Cég a pályázatot megnyerte. Ez egy előfinanszírozott pályázat, így a pályázati pénz beérkezett 2017-ben a bankszámlára (vissza nem térítendő támogatás). A cég elkezdte az új termék előállítását. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy helyesen járunk-e el, ha a termékhez kapcsolódó anyag-és bérköltségeket külön főkönyvi számon tartjuk nyilván, a pályázati pénzt halasztott bevételre könyveltük és évvégén annyit oldunk fel belőle 96-os főkönyvi számlával szemben, amennyi a tárgyévben felmerült költség?
Válaszát előre is köszönöm
Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-06 17:32:26

Erika,
A pontos válaszhoz tudni kelle azt, hogy maga az elkészült termék lesz a nóvum vagy az eljárás, ahogy készül a termék. Ugyanakkor mindkét esetben aktiválandók a felmerült költségek az 58-as számlával szemben. Azaz a folyamat során nem lesz eredményhatás, következésképp a fejlesztési támogatásból nem lehet bevétel. Egyébiránt a halasztott bevételként való kimutatás csak akkor helyes, ha a támogatás végleges, azaz nincs elszámolási kötelezettség. Egyéb esetben helyesen egyéb kötelezettségként kell kimutatni a véglegessé válásig (elszámolásig).
papattila

Szakértői hozzászólás

bgiroda 2018-02-07 09:22:31

Kedves Attila,
Köszönöm szépen a válaszát. Az új termékre kapta a cég a pályázati pénzt, nem az eljárási folyamatra. Elszámolási kötelezettségük van, tehát a halasztott bevételről átkönyveljük a pénzt a 47-es főkönyvi számlára. Kérdésem még ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a 47-es főkönyvi számláról mivel szembe kell majd ezt az összeget elvezetni, ha a pályázati elszámolás megtörténik?
Segítségét köszönöm
Erika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-08 08:24:30

Erika,
Egyéb bevételre, majd rögtön elhatárolásra (483) és a költségek felmerülésével arányosan kell az elhatárolást feloldani. Mivel még mindig nem tudom pontosan, hogy a 'termék támogatása" mit takar, ezért nem tudom pontosítani a felmerülő "költségek"-et sem, ami meghatározná a feloldás idejét vagy mértékét. Pl. ha arra kaptak támogatást, hogy kifejlesszenek egy újszerű joghurtos dobozt (aminek mondjuk nem szétszakadva, hanem egyben húzható le a fóliája!! :), amit Önök fognak gyártani és forgalmazni, akkor nem a terméket fogják aktiválni, hanem az eljárást a szellemi termékek közt, így költség az értékcsökkenés elszámolásával fog jelentkezni. Ugyanakkor, ha pl. egy újszerű faipari esztergagépsor előállítására kapták a támogatást, amit majd értékesítenek, akkor az értékesítéskor fog a költség jelentkezni (T581).
papattila

Szakértői hozzászólás

bgiroda 2018-02-14 11:20:36

Kedves Attila!

Ön egy főnyeremény:) Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Az utóbbi eset áll fenn, a cég egy teljesen új termék előállítására kapta a pénzt, így az 581-el szemben fogjuk feloldani a bevételt.

Szép napot
Erika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra