Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Értékcsökkenés mértkének megváltoztatása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gizella48 2017-06-01 14:21:45

Tisztelt Szakértő úr!
Egy Kft-nél 2008.decemberében került sor egy raktárépület aktiválására.
Kezdettől fogva 2%os ÉCS lett elszámolva. Most egy vizsgálat során kiderült, hogy a raktár könnyűszerkezetű építmény, így magasabb ÉCS leírási kulcs alá tartozna. Kérdésem, hogy van-e arra lehetőség hogy 2017 évtől magasabb összegű ÉCS kerüljön elszámolásra.
Köszönöm
Palotai Gizella

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-02 16:38:03

Gizella,
A számvitelben elszámolt écs mértékét üzembehelyezéskor kell meghatározni. Hangsúlyozandó, hogy a számvitelben általában nincsenek előírt mértékek, ezt a tervezett használati idő határozza meg. A zavart az okozza, hogy az egyszerűség kedvéért a kollégák nagy része automatikusan a Tao tv-ben előírt leírási kulcsot alkalmazza a számvitelben is, helytelenül. A Szt. csak nagyon szűk esetben engedi meg az üzembehelyezéskor meghatározott leírási kulcs megváltoztatását (53.§ (5)), a kérdésbeli esetben erre nincs lehetőség. Ugyanakkor a Tao tv. szerinti écs a következő évtől az előírt mértékre emelhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra