Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Feles bérlet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bali.zsuzsa 2017-12-04 10:56:23

Tisztelt Önadózó!
A 2013. évi CCXII. törvény 66. §-a alapján feles bérleti szerződést kívánunk kötni öt évnél hosszabb időre. A bérleti szerződés alapján a használat fejében átadott termékmennyiség számviteli elszámolása, adózása hogyan történik a bérbevevőnél és a bérbeadónál? A termőföld tulajdonosa a megkapott terménymennyiséget egy harmadik fél részére értékesíteni kívánja. A bérbeadó nyugdíjas egyéni vállalkozó és pénztárkönyvet vezet, a bérlő pedig egyik esetben szintén nyugdíjas egyéni vállalkozó, másik esetben családi vállalkozó. (2 földterületről van szó) A termény értékesítéséről milyen okmányokat, bizonylatokat kell kiállítania? A bérbeadónak van adó-, járulékkötelezettsége?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel, Bali Zsuzsanna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-04 17:31:42

Zsuzsanna,
Az szja-ban a feles bérletre a haszonbérlet szabályai alkalmazandók, azaz ha jogviszony min.5évre szól, akkor adómentes a termény átvevőjénél. Mivel ellenértékes ügylet történik, számlázni szükséges, mind a bérleti díjat, mind a termény értékesítését. A felek áfa státuszát illetően nincs információ, így csak annyit lehet kijelenteni, hogy az alkalmazandó áfa bizonylat fajtája (számla,felvásárlási okirat) és áfa mérték ettől függ (a bérbeadás alap esetben tárgyi mentes, de lehet adóköteles is, a termény értékesítése 27% áfa-s, de adózhat egyenesen és fordítottan is), szóval jó sok variáció elképzelhető. Járulékfizetési kötelezettség nem merül fel és kedvező esetben (5éves szerződés) adó(előleg) megállapítási kötelezettség sem keletkezik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra