Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Földhasználati jog


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

haskak 2018-07-24 18:02:56

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét az alábbi kérdést illetően. Egy KFT pályázaton keresztül egy megmunkáló szobát épít ki egy másik KFT tulajdonában álló területen,melyet tartósan bérel. A kialakítandó helyiség a bérlő kizárólagos tulajdonában fog állni, így földhasználati jogot kell alapítania a területen. A szerződés értelmében a földhasználati jog 20 évre fog fennállni, azért évente földhasználati díjat kell fizetnie. Az lenne a kérdésem, hogy fenti esetben hogyan adózik az építtető és hogyan a földtulajdonos? Számvitelileg hogyan lehet nyilvántartani ezt az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogot a két félnél? Segítését tisztelettel köszönöm! Krisztina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-25 09:18:11

Krisztina,
Ha jól értem, akkor a földhasználati jogért ellenértéket határoztak meg, amelyet a kötelezett évi részletekben tartozik megfizetni. A föld tulajdonosánál ez nettó árbevétel lesz, melyet 20 évre indokolt elhatárolni és csak annyit visszavezetni, ami a tárgy évi arányos rész. Az építtetőnél a jog a vagyoni értékű jogok közt kerül a könyvekbe, a leírási kulcsa a 20 évhez igazodik, azaz 5%. Az évi kifizetések szállítói kötelezettség csökkenéseként könyvelendők.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra