Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Futárcégnél ragadt utánvét könyvelése mikorgazdálkodónál


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindflux 2024-02-23 20:57:48

Tisztelt Önadózó!

Futárcég által kiszállított utánvétes termékeladásunk utánvétjei még a futárcégnél vannak. Ez vevőkövetelés vagy egyéb követelés? Ha egyéb követelés, megengedhető-e év közben az az egyszerűsítés, hogy az egyéb követelésen ne futtassuk keresztül, legfeljebb év végén, a beszámoló elkészítésekor különítjük el. Az elkülönítés (év végén) meg kell-e történjen könyvelésben is, vagy ez olyasmi, mint a hitel 1 éven belül esedékes tőketörlesztés részlete, amit nem vagyok köteles átkönyvelni, de a mérlegben külön soron kell kimutatni a RLK között?
Mi a helyzet abban az esetben, ha a futárcég fizetésképtelenné vált, és már több, mint 365 napja náluk ragadt az utánvét? Az eredeti követelések nem haladják meg egyenként a 100eFt-ot, de a futárcéggel szembeni összkövetelés az bőven meghaladja a 100eFt-ot - nem tudom, egybe kell vonni, ha egyéb követelésként tartjuk nyilván, vagy meg kell hagyni az eredeti összegekben, ráadásul mi is tartozunk néhány futárposta díjjal a futárcég felé, amely beszámítható (a futárcég automatikusan levonja), tehát a nettó összkövetelésünk a sok utánvétből mínusz a futárposta díjból áll. Az egyéb (vagy vevőkövetelésre) így 100% hitelezési veszteséget kell elszámolni? Csökkenteni kell a futárposta díjjal vagy azt a részt külön kötelezettségként kell kezelni? Van-e adóvonzata az értékvesztés elszámolásának (társasági adó illetve kiva esetén)? Mikrogazdálkodói beszámolót készítünk.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-25 19:14:00

Kedves Kérdező,
Ha a vevő fizetett a futárcégnek, akkor a vevő követelés megszűnik. Ennek könyvelése nem a pénz beérkezésének napjához kötődik, hanem a futárcég elszámolásának [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra