Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Gazdasági totálkár


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2017-04-19 15:43:50

Tisztelt Szakértő!
Egy betéti társaság tulajdonában levő személygépkocsival 2016. szeptemberében káresemény történt. A személygépkocsira casco biztosítás volt kötve. A Biztosító az eseményt gazdasági totálkárnak minősítette. A bt rendelkezésére 2016.10.05-i keltezéssel nem javítható gépjármű értéke és kárelszámolása bizonylatot bocsátott ki, amiben meghatározta a térítendő összeget a 10% önrész levonása után. A személygépkocsi 2017. március hónapban értékesítésre került, a biztosító 2017 március hónapban elutalta a totálkár összegét.
1, A személygépkocsi értékesítés áfa mentes vagy áfa köteles?
2, A Biztosító térítését már 2016-ban elő kell írni követelésként és egyéb bevételként?
3, A személygépkocsi a forgalomból nem lett kivonatva, szeptember óta költségelszámolás nem történik rá. Az értékcsökkenést az értékesítésig (2017 február hó), vagy a káresemény bekövetkezéséig (2016. szeptember) kell elszámolni? Helyes -e az , ha a tárgyi eszközök között marad nyilvántartásban az autó? Milyen értéket kell kárértékként elszámolni, és mikor?
Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-20 05:49:42

1. Alapvető kérdés, hogy valójában mi értékesül: személygépkocsi vagy roncs. Véleményem szerint már nem beszélhetünk személygépkocsiról, következésképp nem alkalmazható az Áfa tv. 87.§ szerinti adómentességi szabálya, az értékesítés áfa-köteles.
2. Értelmezésem szerint igen, az egyéb bevételt már 2016-ban el kell számolni.
3. Az autó 2016 szeptemberében elvesztette tárgyi eszköz jellegét, terven felüli écs-t kell a roncs értékig elszámolni, majd készletre kell venni. Az értékesítés készletről történik, a roncsért kapott ellenérték nettó árbevétel (ipa alapot képez).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra