Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Gépjármű biztosítása más vállakozás részére


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

primor 2017-06-21 19:18:14

Cégünk kereskedelmi kft, mely termékeit az egész ország területén értékesíti. A megrendelések felvételét és az áruk eladását üzletkötők végzik. Ők nem alkalmazottai a cégünknek, hanem tevékenységüket különböző vállalkozási formában végzik , van EV, Kft, Bt, KATÁ-s EV, KATÁS Bt.
Havonta állítanak ki részünkre ügynöki jutalákról számlát.
A tevékenységükhöz eddig a saját, illetve vállalkozásaik tulajdonát képező gépjárműveiket használták ( személygépkocsi, vagy kisteherautó).

Most cégünk úgy döntött, hogy a Kft-nk tulajdonát képező személygépkocsit illetve kisteherautót biztosít ezen vállalkozások részére a feladat elvégzéséhez.
Ezáltal kevesebb összegről állítanak ki felénk jutalék számlát.
Tehát a járművekkel kapcsolatos kiadások, pl. écs, üzemanyag, GFB, Casco, javítási ktgek, cégautóadó, autópálya- matrica, parkolás stb, költségek elszámolása mind a könyvelésünkben történik a cégünk nevére szóló számla alapján.
A megtett kilóméterekről tgk esetében menetlevelet, a személygépkocsi esetében útnyilvántartást vezetnek ügynökeink. ( a járműveket, csak a kft-nk részére végzett üzletszerzés céljából használhatják). Ezen nyilvántartásokat, csak megőrizzük, hogy az üzleti célú használat bizonyítható legyen.
A kérdéseim a következők:
1/ Van-e egyáltalán lehetőség arra, hogy egy másik vállalkozásnak gépjárművet biztosítsunk a megbízási szerződésben foglalt feladatok elvégzéséhez?, ha igen
2/ Mire kell ügyelni a megbízási (vállalkozási ) szerződésben foglaltakra, mi az aminek feltétlen benne kell, hogy legyen, illetve mi az aminek nem ?
3/ Nem merülhet fel a munkaviszony vélelmezése?
4/ Cégünknek elismert költség-e a társasági adó szerint a fentiekben említett gépkocsikkal kapcsolatos kiadások?
5/ Megfelelnek-e a vezetett nyilvántartások?
5/Más adónemre van-e hatással a ktgek elszámolása?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-23 05:37:06

1/ Igen, van rá jogszerű lehetőség.
2/ Semmi hókusz-pókusz: 1. térjenek ki a megbízás szerződésben minden olyan részletre, ami az Önök kapcsolatában ésszerűen fontos lehet 2. valóban megbízási szerződésről legyen szó és ne bújtatott munkaszerződésről (ügynöki munka esetében esetében mindkettő elképzelhető).
3/ De felmerülhet, éppen ezért kell a megbízási szerződésben különös gonddal megfogalmazni a valóságot, azaz a polgári jogviszonyt és nem az alá/fölérendeltségi viszonyt megtestesítő munkaviszonyt.
4/ Igen, a tao-ban elismert költségnek/ráfordításnak minősülnek a gépkocsikkal kapcsolatban felmerült költségek.
5/ Megfelelnek.
6/ Nincs.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra