Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Hármas kompenzáció


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

manopen 2018-08-17 12:57:22

Cégünknek tartozik 1. számú belföldi (vevőnk) cég. Van egy Osztrák cég mely nekünk beszámláz szolgáltatást, mi neki tartozunk. Lehetséges egy hármas kompenzálást készíteni, mely szerint az 1 cég tartozását a 2. oszták cég" átvallalná, a felé fennt álló tartozásunkat csökkentenénk az 1. cég tartozásával. Egy engedményezést vagy kompenzáló levelet kell készíteni, melyet mind a három cég képviseletére jogosult aláír? Az oszták cég Euróban számlázott felénk. A vevő forinttal tartozik felénk. Milyen árfolyammal történhet az "összevezetés"??? Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-19 08:57:19

Igen, lehetséges a háromoldalú engedményezés, melyet a követelések és kötelezettségek pontos hivatkozásával, a képviselők aláírásával kell elkészíteni. Az árfolyamot a felek szabadon határozzák meg, indokolt lehet azt az árfolyamot alkalmazni, amely az Önök cégének könyveiben szerepel az osztrák partnerük felé. Ettől eltérő árfolyam alkalmazása Önöknél árfolyam különbözetet eredményez. Megjegyzendő, hogy kompenzálásról akkor beszélhetünk, ha egyenértékű tételeket vezetünk össze, ha marad különbözet, az már csak beszámítás lehet.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-22 10:01:04

Tisztelt Kérdező!
Abban igaza van a szakértőnek, hogy alkalmazható az engedményezés. Eltérés az árfolyamban található, mert az osztrák cég esetében engedményezéskor az eredeti árfolyammal kell a kompenzálást elvégezni. A vevő kivezetése pedig forint értéken történik, mindenképpen keletkezik árfolyam-különbözet.
Az engedményezés azt jelenti, hogy "a jogosult a kötelezettel szembeni követelését másra ruházhatja át. A követelés átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím és a követelés engedményezése szükséges. (Ptk 6:193. §). A követelés akkor engedményezhető, ha az engedményezéskor már létezik az a jogviszony, amelyből a követelés fakad. Az engedményezett követelést a kötelezett, a jogcím, az összeg és az esedékesség megjelölésével kell meghatározni. (Ptk 6:194. §).
A kompenzálás pedig a követelések-kötelezettségek kiegyenlítését jelenti.
Tehát az engedményezés még nem pénzügyi teljesítés, a kompenzálás viszont pénzügyi teljesítés. Az utóbbi esetben viszont az árfolyam különbözetet figyelembe kell venni.
Nagy Edit bejegyzett könyvvizsgáló

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra