Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Ingatlan építés és értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2018-02-04 20:48:06

Tisztelt Szakértő!

Ügyfelem vásárolt egy ingatlant, azon 4 lakásos társasházat épít, és lakásonként értékesíti azt. Az ingatlan értékesítése kapcsán az adókötelezettséget választották.
Kérdésem, hogy az építkezés alatt jelentkező vevőkkel milyen szerződést köthetnek?
Megállapodhatnak előlegfizetésben (és a kulcsrakész állapotban történő átadáskor kerül kiállításra a végszámla), illetve 2. lehetőségként megtehetik, hogy részteljesítésekre szerződnek, és a vevő szerkezetkész, félkész és kulcsrakész állapotban fizet? Szakmai anyagokat olvasva - bár annak szerzője is épp ellentmond önmagának, amikor ezt írja - van erre lehetőség.
Amennyiben nincs tiltás az ilyen szakaszos értékesítésnek, lehetséges, hogy az egyes szakaszokra kérjen az építő cég előleget?
Ez azért is kérdés, mert már előre látható, hogy az új ingatlan ÁFÁ-ja már csak rövid ideig lesz 5%. Bizonytalan, hogy elkészül-e az ingatlan 2018-ban, és bár több cikk 2020-tól említi az ÁFA kulcs visszaemelését, olvastunk már 2019-et is.
Ha simán előleget fizet a vevő, és a végteljesítés átcsúszik az emelt adókulcs évére, az nem túl kifizetődő számára. Míg ha legalább bizonyos részteljesítések még beleférnek a kedvezményes az 5%-os időszakba, akkor azokon nem kell "utólag korrigálni".
Az tény, hogy mindenképpen nettó + ÁFA bontásban célszerű szerződést kötni, ha jól gondolom, mert így nem az építő cég bukja be az ÁFÁ-t egy esetleges köztes emelés miatt.
Véleményét, tanácsait előre megköszönve, tisztelettel:
Sz.Éva


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-06 17:22:02

Éva,
Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy akár előlegről, akár részteljesítésről van szó, az Áfa tv. értelmében adóztatási pont keletkezik, azaz ennek összegéig az áfa elszámoltnak tekintendő. Következésképp ha változik is az adókulcs, az csak a fennaradó ellenértéket érintheti.
Ami a szerződést illeti kétféle lehet: építtetői szerződés vagy adás-vételi szerződés. Mindkettő termékértékesítésnek minősül az áfa-ban és alkalmazandó a kedvezményes adókulcs (az egyéb feltételek teljesülése esetén). Adás-vételi szerződés esetén nem értelmezhető a részteljesítés, csak az előleg, az építtetői szerződés esetében mindkettő alkalmazható az előzetes pénzátadásra. Természetesen a szerződést ennek megfelelően kell megfogalmazni és a pénzátadást lebizonylatolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra