Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Ingatlan értékcsökkenése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rani 2019-06-20 15:34:02

T.Szakértő!
Egy cég vásárolt 2018.évben ipari parkban egy .../11 hrsz alatt nyilvántartott , összesen 111 nm térmértékű műhely megjelölésű ingatlant a közös tulajdonból hozzá tartozó 224/10000 tulajdoni részilletőséggel és az alapító okirat szerint hozzá tartozó 49 nm telekrész kizárólagos használati jogával. (2017 évben az egész ipari park társasházként került bejegyzésre) albetétként értékesítették az ingatlanokat. A számlában egy összeg került a vételár feltüntetésre. Kérdésem ebben az esetben kell e megbontani a bekerülési értéket földterületre 111 nm amin áll az építmény, a 49 nm amit külön nevesít nem vásárolt földterület mert csak használati jogot vettünk meg. Ez egy beton alapon álló építmény lemezből, amit a cég belülről kialakított iroda, mellékhelység, műhely, öltöző stb. Ha jól értelmezem ez a fajta ingatlan écs-je 3 %. A használati jog écs-je? nincs érték feltüntetve. Válaszát előre is köszönöm szépen! Reményik Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-06-23 13:50:36

Kedves Anikó,
Igen, ebben az esetben is meg kell bontani a vételárat telekre és épület ingatlanra, sőt a társasházi közös tulajdonból kijelölt 49 m2-re vonatkozó használati jogra. Mivel közepes élettartamú szerkezetből áll az épület, így a tao-ban a 3%-os leírási kulcsot indokolt alkalmazni. A használati jog tao-ban elszámolt écs-je a számviteli écs-hez igazodik. A számvitelben pedig annyi, amennyi ideig tervezi használni a vállalkozás a használatba vétel időpontjában rendelkezésre álló információk alapján (vagy a ha a jog időkorlátos, akkor ez az idő lesz a meghatározó).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra