Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Ingatlan tárgyi eszköz v. készlet?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

komiszat 2018-07-03 15:48:51

Tisztelt Szakértő!
Egy Kft. vásárolt egy 3 lakásos ingatlant 2009-ben. Kettő lakást tárgyi eszközként aktiváltak, ezeket bérbe adták, ebből volt a cégnek bevétele. A 3. lakás befejezetlen beruházáson szerepel a könyvelésben. 2018-ban a cég mindhárom lakást értékesítette. A 3. lakást nem kellett volna aktiválniuk, függetlenül attól, hogy nem használták bérbeadásra? Vagy átsorolhatom befejezetlen beruházásról készletre? Az utóbbi megoldást nem gondolom helyesnek, hisz évek óta a cégben van az ingatlan, csak nem lett aktiválva. Szerintem helytelen, hogy nem aktiválták, mellesleg a áfa tv. 135-136. §-a alapján is megvizsgálnám a kérdést (a beruházás során levonták az áfát, viszont általános szabályok szerint adózik a cég). Vagy egészen rossz gondolatmenettel indulok el?
Segítségét előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-04 13:48:41

A tárgyi eszközöket beszerzéskor kell minősíteni a vállalkozás szándéke szerint. Ha a körülmények azt valószínűsítik, hogy a cég szándéka valóban továbbértékesítési cél volt, akkor a könyvelést helyesbíteni szükséges beruházásról készletre. Megjegyzem, ezt elég nehéz lesz elhitetni egy NAV ellenőrrel, hiszen hosszú éveken keresztül ott csücsül a 161-en és ez a beszámolókat hitelesítő ügyvezetőnek sem tűnt fel. A valószínűsítés/bizonyítás hiányában az eszköz alappal van a beruházási számlán (ha valóban nem vették használatba, bár azt is bizonyítani kellene, hogy ennek mi volt az észszerű oka - 8év!!-). Igen, tárgyi eszközök esetében alkalmazandó az Áfa tv. 135-136.§-ainak előírása.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra