Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Jelentős, nem jelentős hiba


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

49 2018-09-05 16:36:04

Egy bt rokkantsági ellátásban részesült tagjának a járulékait önellenőrzéssel rendbetettük több évre visszamenőlegesen.Nem vett föl bért, szocho kedvezmény miatt nincs szocho is nincs szja.Maradtak az ebe, a nyugda és a szakképzésihj.A mérleg főösszegei minden évben olyan kicsik voltak, hogy, ha a 2%.-ot veszem akkor a határ 20-40 eFt. csak.Ebben az esetben jól értelmezem-e, ha az 1 m Ft.-ot veszem a hibahatárként?A feladott járulékokat / évenként megbontottam főkönyvi számra/az 56.-ba kell elszámolnom, vagy a 86 re a költségvetéssel szembeni adokra?Az eredményre gyakorolt hatást hogy kell értelmezni, ha eredetileg is veszteséges és az elvárt adót fizette? Köszönöm a segitséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-07 09:02:52

Igen, jól értelmezi, elsősorban a számviteli politikájuk határozza meg a jelentős összegű hiba határértékét, ami viszont nem írhatja felül a törvényi minimumot, ami a mérlegfőösszeg 2%-ában (de minimum 1millió forintban) került meghatározásra. Következésképp, ha a számviteli politikájukban nem határoztak meg ennél alacsonyabb összeget, akkor Önökre valóban az 1millió forint lesz az értékhatár. Ebből következően a hibák vélhetően nem lesznek jelentősek, így a hiba feltárásának éve eredménye terhére számolandók el, azokkal a főkönyvi számlákkal szemben, ahová eredetileg is könyvelniük kellett volna. A Szt. 3.§ (3)3.-jában található megfogalmazás azt jelenti, hogy az eredményre és a saját tőkére gyakorolt hatást évente, előjeltől függetlenül kell figyelembe venni. Pl. ha a hiba/hibák hatása 200eFt bérjárulék növekedés, akkor az egyszer változtatja az eredményt (200eFt) és az adózott eredmény által a saját tőkét is (200eFt), azaz ebben az évben a hibahatások összesített értéke 400eFt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra