Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Jogtalanul kifizetett osztalék előleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

komiszat 2017-05-08 21:34:28

Tisztelt Szakértő!

Egy Kft. osztalék előleget fizetett ki 2016. novemberben miután közbenső mérlege ezt lehetővé tette. A 2016. évi végleges beszámolója alapján végül veszteséges lett, így nincs lehetőség osztalék fizetésre. Mit tudok tenni a jogtalanul felvett osztalék előleggel?
Segítségét előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-09 05:56:55

A tagoknak vissza kell fizetniük és a visszafizetésig kamatot kell felszámítani. Ha a felszámított kamat nem éri el a mindenkori jegybanki alapkamat 5%-kal növelt értékét, akkor a különbözet után a társaságnak kamatkedvezményből származó jövedelem címén keletkezik adófizetési kötelezettsége (a 18%-kal növelt összeg után 15% szja és 22% eho). Ha az osztalékelőleget a tagok nem fizetik vissza, hanem azt a társaság részükre elengedi, akkor olyan jogcímen válik adókötelessé, amilyen jogviszony a tagok és a társaság közt fennáll, jogviszony hiányában egyéb jövedelemként lesz adóköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra