Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Kamat elévülés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

universalstudio 2017-06-22 10:11:00

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdésem lenne:
Van egy cég , aki 7 évvel ezelőtt adott kölcsönt akkori munkavállalója számára.Sajnos a munkavállaló, aki felmondott, most pedig katás egyéni vállalkozó nem tudta visszafizetni a kölcsönt, kamatokat sem.
1. Lehet szó ilyenkor elévülésről vagy nem, mivel több mint 5 éve történt?
2. Magánszeméllyel szembeni követelés elengedése esetén, milyen adóvonzat lenne a céget, illetve a magánszemélyt tekintve?

Köszönöm szépen előre is a segítséget:
Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-23 05:53:28

Szilvia,
1. Elméletileg lehetne, de amikor a cég készítette rendre az éves beszámolóit, akkor leltárt kellett volna készítenie, aminek része a követelések felleltározása is. Ennek keretében egyeztető levelet kellett volna küldeni, amiben a magánszemély elismeri illetve vitatja a fennálló kötelezettségét. Ugyanakkor ez az elismerő nyilatkozat rendre megszakítja az elévülést, így a követelés valójában (ha szabályosan jár el a cég), akkor soha nem évül el.
2. Mivel az elengedés időpontjában már nincs jogviszony a felek közt, így egyéb jövedelemként (15% szja + 22% eho) lenne adóköteles az elengedett kamat követelés.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra