Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Kapcsolt vállalkozás - számviteli törvény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2017-04-14 11:21:18

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni, kicsit belekeveredtem a Számviteli törvény kapcsolt vállalkozás fogalmába. Két esetben kérném a véleményét:

- Adott 2 társaság, mindkettőben ugyanaz a 6 magánszemély tulajdonos van, mindkét társaságban ugyanolyan tulajdoni aránnyal rendelkeznek, az alábbiak szerint:
A-B-C-D-E. magánszemélyek: mind 19,5% , F. magánszemély: 2,5%. (Szavazati jog is ennek megfelelő.) A és B magánszemélyek testvérek. Véleményem szerint nem kapcsoltak, de megerősítését szeretném kérni.

- Adott X Kft., melyben Y Kft. pont 50% tulajdoni részesedéssel rendelkezik, illetve X Kft-nek még két magánszemély tulajdonosa van (testvérek): 25-25% részesedéssel (szavazati jog is ennek megfelelő). Véleményem szerint X Kft. és Y Kft. a Szt. szerint nem kapcsoltak, viszont jelentős tulajdoni részesedési viszonyban állnak egymással. Kicsit bezavar a közös vezetésű vállalkozás fogalma, ezért kérném a segítségét ennek megítélésében.

Segítségét előre is köszönöm! Kellemes Ünnepeket!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-15 08:29:40

Tímea,
- A Szt. 3.§ (2)7. alapján a két társaság nem minősül számvitelileg kapcsoltnak (nem is értelmezhető a fogalom, mivel egymásban semmilyen tulajdoni résszel nem bírnak).
- A leírtak alapján valóban nem minősülnek kapcsoltnak számvitelileg. Közös vezetésű vállalkozásról legalább két vállalkozás tulajdonos esetében lehet szó.
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2017-04-15 15:05:09

Kedves Attila,
Köszönöm a válaszát!
Tímea

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra