Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Kedvezménnyel kapott eszköz könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

AdBe196 2018-06-04 10:03:07

Kaptunk egy eszközt, melynek az értéke a számlán a teljes bekerülési érték 10 %-a. Amennyiben 2 évig használjuk , 2 év után a tulajdonunkba kerül. Többször nem fizetünk érte. Hogyan kell szerepeltetni a könyveinkben?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-05 05:26:35

Számomra még nem teljesen világos a helyzet: vásárolnak egy eszközt 90%-os árengedménnyel és azzal az eladói feltétellel, hogy Önöknek 2 évig használniuk kell az eszköz, ellenkező esetben az eladó jogosult elállni az adás-vételtől.
Számomra aggályos a szerződés a tulajdonjog fenntartása miatt, kicsit hajaz a nyílt végű lízing szerződésre, de mégsem az (vélhetően nem rendelkezik lízing engedéllyel az eladó, egyszeri fizetés, rövid futamidő). Szerintem a tulajdonjog a fizetéskor azonnal átszáll a vevőre, de az eladás feltételeként ki lehet kötni a 2 éves használatot. A könyvekbe a beszerzés napjával kell a 10%-os értéken nyilvántartásba venni beruházásként. Ha nem valósul meg az előírt 2 éves használat, akkor érvénytelenítő számlát állatanak ki, amely alapján sztornózzák a beruházást, a különbözetet egyéb bevételként számolják el.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra