Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

K+F kontírozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2019-05-21 14:13:51

Kedves Attila!
Van egy társaság, aki Brüsszelből vissza nem térítendő támogatást kapott egy prototípus (papírdoboz gépgyártósor)elkészítéséhez. Amit támogattak szerződés alapján, maga a telephely bérleti díja, a munkabér és közterhei a projekt ideje alatt.
A gép előállítása folyamatos volt egész 2018-as évben, 2019-ben történt meg a támogatással való elszámolás.
Kontírozásban kérnék segítséget.
- A támogatás két részletben érkezett meg a bankba. Mik a helyes könyvelési lépések a támogatással kapcsolatban?A támogatás teljes összege felhasználásra került.
- az év közben felmerülő költségeket az 5-ös számlaosztályba könyveltem.
Év végén megfelelően járok el , ha így könyvelem? T112 K 58 Az összeg pedig minden a prototípus megépítéséhez felhasznált költség összesen?
- Amikor 2019-ben elszámoltak, akkor T114 K112?
Nagyon szépen köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-23 04:58:00

Kedves Szilvi,
A fejlesztési támogatást a pénzügyi rendezéssel egyidejűleg lehet az egyéb bevételekkel szemben elszámolni, majd rögtön halasztott bevételként el is határolni. Ha a folyósítás előlegként történik, akkor az elszámolásig a kötelezettségek közt kell nyilvántartani. A fejlesztés során felmerült költségeket a megfelelő költségnemen kell könyvelni (52,54,56), majd a prototípus elkészültekor állományba venni az 582-es számlával szemben (T114-K582). Ha év végéig nem készül el a prototípus, akkor a zárási feladatok során a költségek ellentételezése érdekében el kell végezni az Ön által is említett saját teljesítmény elszámolást (T112-K582).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra