Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

K+F könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2018-02-24 07:55:54

Egy társaság K+F projektet kezdett el . A projekthez vásárolnak olyan eszközt ami önmagában tárgyi eszköznek minősülne , illetve szoftvert ami önmagában szellemi terméknek minősülne . Hogyan kell elszámolni ezeket az eszközöket amennyiben a társaság úgy dönt hogy aktiválja a K + F kiadásait ? Önállóan kell nyilvántartásba venni – tárgyi eszközként és szoftverként - , vagy ez a K+F részeként az 112 –es számlaosztályon kerül kimutatásra , esetleg saját döntés kérdése ? Befolyásolja –e a kérdés megítélését , az hogy az adott eszköz kizárólag a K+F –et szolgálja , vagy csak részben . ( A mi esetünkben kizárólag a K+F –et szolgálja )

Mi a helyzet , ha a társaság nem kívánja aktiválni a K+F-es kiadásait ? Ez esetben lehet költség az ilyen jellegű beszerzés , vagy kötelező tárgyi eszközként , szellemi termékként állományba venni ? Ha tárgyi eszközként kell állományba venni , akkor ezekre a tételekre is vonatkozik a TAO és HIPA adóalap csökkentési lehetőség ?

Válaszát előre is megköszönöm !

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-25 13:45:29

Ha a fejlesztés részeként tárgyi eszközt vagy vagyoni értékű jogot vásárol, akkor azt önálló eszközként kell nyilvántartásba venni. A kísérlet során ezeknek az eszközöknek az elszámolt értékcsökkenése is beépül a fejlesztés önköltségébe. Ha az eszköz csak ezt a célt szolgálja és a fejlesztés befejezését követően sem fogják másra használni (eladni sem fogják), akkor indokolt, hogy az eszköz teljes bekerülési értéke megjelenjen az önköltségi árban. Az adóalap kedvezmény a közvetlen költségekre jár, aminek a fentiek alapján része az említett eszközök értékcsökkenése is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra