Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Közvetített szolgáltatás?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

konyvelotars 2017-09-05 16:42:32

1.) Egy időszakosan működő színházban vendégtársulatok lépnek fel, akikkel megbízási vagy vállalkozási szerződést kötnek. A vendégtársulat hozza a művet (jogait, előadás felépítése stb.), színészeket, díszletet, esetleg technika egy részét (utóbbit megállapodástól függően). A vendéglátó adja a helyszínt, lebonyolítást, technikát, hirdetést-szervezést.
Számvitelileg ezt igénybe vett szolgáltatásra tettem, de gondolkodtam nagyon a közvetített szolgáltatáson. A változatlan forma is kérdéses nekem, de leginkább szerintem ott bukik, hogy a vevővel kötött szerződésből, számlából egyértelműen nem derül ki a közvetítés. A plakátokon, anyagokban szerepel, hogy vendégelőadás, a jegyen nem hiszem, végső vevőkkel értelemszerűen nincs írásbeli szerződés, számla se nagyon.... Igazam van, vagy lehet közvetített szolgáltatás, esetleg mitől függ még?
"gazdálkodó a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészben közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye...egyértelműen megállapítható"
2.) Lehet-e ebből iparűzési adóban alvállalkozót csinálni? Ha vendégtársulatokkal vállalkozói szerződést kötnek, bár a vevővel nem lesz írásbeli szerződés, esetleg általános szerződési feltételek.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-06 05:32:39

1.) Osztom az aggodalmát, én sem látom teljesülni az Önáltal is hivatkozott jogszabály előírásait. Egyrészről nem változatlan formában adja tovább, mivel a nézőnek nyújtott szolgáltatásban a saját teljesítménye is szerepel, másrészről valóban a nézővel kötött szóbeli szerződésből, a nem létező számlából nem derül ki a közvetítés lehetősége.
2.) Sajnos azt sem. Az alvállalkozói minősítésnek feltétele, hogy minkét irányban írásban kötött vállalkozói szerződéses viszonyban álljon, a nézők oldaláról ez biztosan nem teljesül. Számvitelileg ez egy sima igénybe vett szolgáltatás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra