Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott eszközök


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bajer 2019-07-02 10:01:21

Tisztelt Szakértő!
Belföldi vállalkozás (KFT) gépjárműveket bérel Magyarországon, amelyeket a külföldi fióktelepe (RO) rendelkezésére bocsátott "Haszonkölcsön szerződés" alapján, díjmentesen. A fizetendő bérleti díjat a belföldi vállalkozás (KFT), az üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket (üzemanyag, javítási ktg.) a külföldi fióktelepe számolja el.
1) Helyesen jár-e el a belföldi vállalkozás?
2) Hogyan kell elszámolni
a külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott eszközöket? Milyen bizonylatok alapján számolható el a belföldi vállalkozás és az általa alapított külföldi fióktelep között történő "szolgáltatásnyújtás"?
3) Felmerülhet-e ÁFA adókötelezettség bármelyik félnél?
4) A belföldi vállalkozásnál TAO adóalap módosító tételt eredményezhet-e ezen ügylet után elszámolt, fizetett bérleti díj?
Köszönettel: Kinga

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-07-08 05:15:35

Kedves Kinga,
Mivel a fióktelepnek is a román számviteli szabályok alapján beszámolót kell készítenie, így a teljesség érdekében az ingyenes ügyleteket is meg kell jeleníteni a könyveiben. Ebből következően a használatba adott eszközök bérleti díját egy belső számviteli bizonylat alapján át kell terhelni a fióktelepre. Ami az áfa-t illeti, a székhely és a külföldi telephely közti szolgáltatásnyújtás nem értelmezhető (azaz nem keletkeztet adóztatási pontot), mivel ugyanazon áfa alanyról van szó (függetlenül attól, hogy a fióktelep is rendelkezik egy román adószámmal). A tao-ban a fióktelep használatában álló gépjármű bérleti díja nem képezheti a székhely adóalapot csökkentő kiadásait.
A témában hasznos gondolatokat olvashat az Önadózó 2018/7-8.számában.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra