Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Külföldi-magyar


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

janzsoedit 2017-12-31 16:27:14

Kedves Attila!
Problémám a következő: november incasszálják a céget. Ekkor derül ki, hogy a cégnek van euro-s bankszámlája. Ekkor szembesülök vele, hogy ezen a bankszámlán van bevétel is és kiadás is. Kérdezem az ügyvezetőt, és a következő válasz: Németországban alapított egy ugyanolyan nevű céget, mint a magyar. Van német adószáma, DE a magyarországi cég magyar cégjegyzékszáma szerepel a külföldi számlákon. Közölte, hogy ezt nekem nem kell könyvelni, mert egy kinti könyvelő könyveli a németországi bevételeket és kiadásokat. Sőt az is kiderült, hogy bérszámfejtenek a dolgozoknak, akiknek magyarországon én is bérszámfejtek. Kérdeztem, hogy akkor miért nincs kint Németországban bankszámlája a cégnek. Válasz: nem lehetett nyitni.
Káosz az egész, nem értem. Tud-e eseteleg javasolni valamit, hogy hol lehet ennek utána nézni, hogy tulajdonképpen hogy is kell ezt kezelni.
Ha nincs incasszó, akkor ki sem derül.
Ráadásul elszólja magát, hogy a külföldi számlákat a német áfa szerint számlázták ki, de miután kapott német adószámot, ezért ezt visszautalták az áfát.
Még drámaibbnak érzem a helyzetet. Nem is tudom, hogy kellene megoldani.
Kérem segítsen.
De előtte bulizzon egy jót. BUÉK. :) (kétségbe vagyok esve)
A cég villanyszereléssel foglalkozik. Olyan mintha a magyarországi cég kint egy fiók teleppel rendelkezni. Vagy rosszul látom?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-01 15:52:23

Edit,
Szerintem jól látja, minden valószínűség szerint egy külföldi telephelyről van szó. Mivel a külföldi telephely az itthoni vállakozás szerves része, így az itthoni könyvelésnek (beszámolónak) a német telephely adatait is tartalmaznia kell, elkülönítve, mivel a nyereségadózás és az áfa is Németországban történik. Azaz minden német bizonylatról másolatot kell bekérni és az általános szabályok szerint könyvelni kell.
Sajnálatos, hogy az ügyfelek egy bizonyos részének a könyvelője csak akkor jut eszébe, ha bajban van vagy felelőst kell keríteni. Amikor előre kellene tervezni, akkor valahogy megfeledkeznek rólunk...
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra