Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Lakáscafeteria


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Prikit 2018-05-24 06:09:01

Kedves Attila!

Az adómentes munkáltatói támogatás könyvelése

Társaságunk egyik alkalmazottjának 5 millió forint lakáshoz kapcsolódó támogatást nyújt, egy összegben. Ennek könyvelését szeretném megkérdezni. Mivel a fenti összeg 5 évre adható, ez az összeg az idei évi költségek között számolható el, vagy időbeli elhatárolást lehet rá alkalmazni? Másik kérdésünk a kamatmentes kölcsön könyvelésére vonatkozik: az alkalmazottal kötött szerződés szerint a nyújtott kölcsönt 5 év múlva egy összegben kell visszafizetnie. Hogy könyveljük? A szerződésen kívül van valamilyen igazolásra szükség az elkövetkezendő 5 évben ? Nyújthatja a társaság a pénzösszeget olyan kamatra mint a piacon megtalálható lakáshitelek kamatai?
Válaszait előre is köszönöm!
üdvözlettel:
Tünde

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-26 08:02:29

Tünde,
1. A tárgyi évi eredmény terhére számolandó el, személy jellegű kifizetésként, időbeli elhatárolásra nincs lehetőség.
2. A dolgozónak nyújtott szabad felhasználású kölcsön piaci kamata után a kifizetőnek minden év utolsó hónapjában szja és eho fizetési kötelezettsége keletkezik az Szja tv. 72.§-a alapján. Az szja személy jellegű kifizetésként, az eho bérjárulékként könyvelendő. A könyveléshez csak a kölcsönszerződésre és kamatkedvezmény összegét levezető kimutatásra van szükség. Ha a kölcsön lakásvásárláshoz (építéshez) kapcsolódik, akkor a törvényben meghatározott feltételek teljesítése esetén az előbb említett adókötelezettségek nincsenek.
3. Ha nem kamatmentesen nyújtja, akkor igen, a kamat lehet piaci mértékű, természetesen kihangsúlyozva, hogy a kölcsön nyújtás engedély köteles tevékenység, így azt egy mezei cég csak alkalomszerűen, nem haszonszerzés céljából teheti.
papattila

Szakértői hozzászólás

Prikit 2018-05-28 00:46:20

Kedves Attila,

akkor ha jól értettem az 1. pontban adott válaszát, az 5 évre alkalmazottnak nyújtott 5.000.000.- Ft-os lakáscafeteria címén nyújtott összeget lekönyvelem az 55szla.osztályban és a folyósítás évében csökkentem a tárgyévi eredményt?

Válaszát előre is köszönöm!
üdvözlettel:
Tünde

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra