Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Le nem vonható áfa könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rani 2018-05-28 16:53:04

T. Szakértő!
Egy cég 2017. évben német cégtől vett Panda vírusírtót. Neten rendelte. Az uniós adószámukat nem adták meg, a szlán csak a német adószám szerepel. A számlát a német nettó( adóalap) 6.496.-+ 27 % áfa 1.754.-Ft fizetendő 8.250.-Ft számlázta ki. Az áfát így nem számíthatok fel adószámunk hiányában. Kérdésem hogy nettó összegben könyveljem a számlát, és az áfát 86-ra, vagy bruttó összegben könyveljem le az egyéb szolgáltatások számlára.
Természetesen elhatárolva.
Válaszát köszönöm szépen! Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-29 18:25:15

Anikó,
Nekem gyanús, hogy a németnek van magyar adószáma (erre utal a magyar 27%-os adómérték), csak helytelenül nem ezt, hanem a német nemzeti adószámát használta. Ha szigorúan veszem az Áfa tv. rendelkezését, akkor csak azt az áfa-t lehet levonásba helyezni, amit egy másik adóalany rá áthárított. Jelen esetben a számla nem tartalmazza a kiállító fél magyar adószámát, ami arra enged következtetni, hogy nem az, így az áfa áthárítása sem jogos. Én biztosan bruttó módon könyvelném, ha nem sikerül a számlát javíttatnom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra