Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Magánköltés céges számláról


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2019-05-07 07:00:39

Kedves Attila,

Már többször találkoztam azzal, hogy ha valaki számla nélkül fizet ki a céges számláról, akkor azt a nem a vállalkozás érdekében felmerült költségként lekönyvelik, adóalap növelő tétel lesz és ennyiben marad a dolog. Én annak idején úgy tanultam még a szüleimtől, hogy ezen összegeket vissza kell fizetnie az ügyvezetőnek (többnyire a pénztárba), sőt valójában le is rövidítettük a dolgot, és egyből kp felvétként könyveltük (ez talán egy kicsit szabálytalan, de az eredmény ugyanaz).
A kérdésem tehát, hogy a cégben bárki (no, többnyire a tuljadonos/ügyvezető, hiszen ő fér hozzá a bankszámlához) a cég pénzét magáncélra korlátlanul költheti visszafizetési kötelezettség nélkül? Maximum adóalap növelő tétel lesz? Szabályos ez?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

19980531 2019-05-07 08:17:18

Kedves Ceasar, nem válaszolva a kérdésre, csak hozzászólva. Én vettem át céget úgy, hogy a volt könyvelő végig, az ügyvezetőnek/ tulajdonosnak nyújtott kölcsönként könyvelte, vagy a betett tagi kölcsönt csökkentette az ilyenfajta banki kifizetésekkel. Igen, ekkor visszafizetési kötelezettség rögzítve van, vagy csökken a nyújtott tagi kölcsön, Gabi

Felhasználói hozzászólás

Ceasar 2019-05-12 16:44:46

Igen, ilyenekkel is találkoztam már, de a tagi kölcsön csökkentést helyesnek tartom, az adott kölcsönt már kevésbé, mert tapasztalataim szerint ilyenkor kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik, amit persze az ügyvezető nem kíván megfizetni.

Szeretnék viszont választ kapni a fenti kérdésre, miszerint szabályos-e (a NAV által nem kifogásolható-e), ha az ügyvezető folyamatosan költi a cég pénzét privát célra és el van-e intézve a dolog, ha adóalapnövelő tételként kezeljük? Ez ugyanis megoldaná a pénztár növekedés problémáját. Én valahogy mégsem érzem szabályosnak...

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra