Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Mérlegsorok átkönyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

35675 2017-09-30 20:30:04

Tisztelt Szakértő!
Mérlegsorokban lévő összegek átkönyvelésével kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy mi a helyes járható út. Most vettem át egy Kft könyvelését és az ügyvezetőnek az a kérése, hogy a Lekötött tartalékban és a Tőketartalékban lévő összegeket vezessem át az eredménytartalékra.
A mérleget 2003-ig visszamenőleg megnéztem. A Lekötött tartalék soron lévő összeg eredetileg a Rövid lejáratú kötelezettségek között volt 2011-ig. Az összegekről semmiféle dokumentáció nincs-

2012-ben tulajdonos és ügyvezető váltás volt. Akkor az ügyvezető próbálta a régi tulajdonosoktól információt szerezni a két mérleg soron lévő összegről. A Lekötött tartalékban lévő összegre az az információ, hogy valamikor előírt osztalék volt. Mivel a cég nem tudta kifizetni az osztalékot, így 2011-ig a Rövid lejáratú kötelezettségek között szerepelt. A tulajdonosok az évek során, azaz 2011-ig teljesen kicserélődtek.
2012-ben az új ügyvezető döntése az volt, hogy mivel az osztalékot továbbra sem tudják kifizetni, illetve előrelátható időn belül biztosan nem, így a kötelezettséget megszüntette és az összeget a Lekötött tartalékba helyezte.
A kérdés, hogy a lekötött tartalékból az eredménytartalékba az összeg egy jegyzőkönyv alapján átkönyvelhető-e?
A másik kérdés, a Tőketartalékban lévő összeg, amiről 2003-tól senki nem tud semmi információt adni, hogy ezt is ugyancsak jegyzőkönyv alapján az Eredménytartalékba át lehet-e helyezni.
Köszönettel Margit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-01 09:02:46

Margit,
1. Ha valóban előírt osztalékról van szó, akkor annak helyesen a kötelezettségek közt van a helye. Az új ügyvezető döntése az átvezetéssel kapcsolatban a számviteli előírásokkal ellentétes volt: ha úgy ítélte meg, hogy nincs lehetőség az előírt osztalék kifizetésére, akkor kezdeményeznie kellett volna a jogosultnál (az osztalék megállapításakori tag) az osztalék elengedését. A lekötött tartalékról az összeget haladéktalanul vissza kell vezetni a kötelezettségek közé. Megjegyzendő, hogy elengedés esetén sem illeték, sem tao kötelezettség nem keletkezik a kedvezményezett társaságnál, de az ET-ba csakis az adózott eredmény útján kerülhet be.
2. Érthető a tanácstalanság, de az is érthetetlen, hogy ez csak most jut eszébe az ügyvezetőnek, eddig milyen beszámolókat írt alá, milyen hiteles az a leltár, ami olyan tételeket tartalmaz, amiről azt sem tudja az aláírója, hogy micsoda. Egyébiránt véleményem szerint jegyzőkönyv alapján át lehet vezetni, pont az éves leltárok hitelessége érdekében.
papattila

Szakértői hozzászólás

35675 2017-10-02 21:49:14

Köszönöm a gyors és pontos válaszát. Margit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra