Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Mezőgazdasági támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2019-03-20 13:16:32

Kedves Attila!
Melyik lapszámban tudnék hosszabb anyagot találni arról, hogyan kell egy cégnek a ter.alapú, illetve egyéb támogatásokat elszámolni? Szerencsére ktg-ek fedezetére nem fordul elő. Van-e különbség, ha mikrogazdálkodói beszámolót vezet a vállalkozás? Átvett könyvelés pénzforgalmilag vezette, és nincs tapasztalatom csak szja szerintieknél.
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-21 05:47:45

Kedves Márti,
Biztosan talál valamelyik lapszámban, sajnos fejből nem tudom, de ezt itt a honlapon Ön is átbogarászhatja. Valójában számvitelileg 3 fajta támogatást különböztetünk meg: fejlesztési támogatás, költségek fedezetére nyújtott támogatás és egyéb támogatás. A támogatások elszámolásában nincs eltérés a mikroknál sem.
Fejlesztési támogatás: 1. amíg előlegként folyósítják, csak a kötelezettségek közt lehet kimutatni, 2. a pénzmozgással egyidejűleg lehet könyvelni egyéb bevételként 3. ha előlegként folyósították és a jóváhagyó határozat mérlegkészítésig megérkezik, akkor a kötelezettségekből át kell könyvelni egyéb bevételre, 3. az egyéb bevételkénti könyveléssel egyidejűleg el is kell határolni (T96-K483), majd olyan összegben visszavezetni az egyéb bevételek közé, amennyi a támogatott eszközre elszámolt értékcsökkenésből a támogatási aránnyal számított rész (gyakorlatilag ez által érhető el, hogy a támogatásnak ne legyen eredményhatása). Mezőgazdasági támogatásoknál előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kapott támogatást tőketartalékba kell helyezni, de ezt mindig egy konkrét jogszabálynak kell előírnia.
Egyéb támogatás: a jóváhagyó határozat napjával egyéb bevételként könyvelendő (ebbe tartozik a területalapú támogatás is).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra