Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

NAV végrehajtás alatt lévő gépjármű értékesítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nagyistvanne 2017-09-06 19:35:43

Kedves Attila!
Egy ügyfelemnél a NAV a céges személygépkocsit végrehajtás alá vonta. Állítólag az adóhivatal megkérdezte ügyfelemet hogy tud-e vevőt a gépjárműre. Tudott, így az autó értékesítésre került árverésen kívül. A vevő ezután eladta az ügyfelemnek, de most már mint magánszemélynek. Az átírást úgy rendezik, hogy az rögtön az én ügyfelem részélre intézik. A NAV és a vevő közötti bizonylatolás nincs a birtokomban, csak egy adásvételi szerződés az eladó és az ügyfelem között, ami már a gyakorlatban engem nem érint.
Úgy gondolom hogy az ügyfelem cége és a NAV közötti tranzakciót könyvelnem kell, megkockáztatom hogy esetleg számlát kellene kiállítani az adóhatóság felé...... vagy hogy zajlik ez a tranzakció, hogy történik a könyvelése? Ha számlát kell kiállítanom akkor az áfásan történik?
Nagyon köszönöm a segítségét.
Nagy Györgyi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-07 05:33:58

Györgyi,
A NAV a végrehajtás során értékesített eszközöket nem veszi meg, csak az ellenértékre tart igényt, amiből rendezi az adótartozást. Következésképp számára nem készülhet számla, az első értékesítés az adós (az ügyfele) és az általa kerített vevő közt megy végbe. Fontos kiemelni, hogy az (első)értékesítés során alkalmazandó az Áfa tv. 142.§-a szerinti fordított adózás szabálya, ha a vevő adóalanyisága megfelel a (3)-ben előírtaknak, mivel a végrehajtási eljárás fizetésképtelenséget jogerősen megállapító eljárásnak minősül.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyistvanne 2017-09-07 17:18:16

Kedves Attila!
A gépkocsit (céges autót) az ügyfelem 2004-ben vásárolta. Aki megvásárolta a végrehajtás során az magánszemély. Akkor jól értem hogy az ő nevére állítsuk ki a számlát? Áfásan vagy áfa nélkül? Anno 2004-ben nem volt áfa visszaigénylés, úgy emlékszem nem is lehetett.
Nagy Györgyi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-07 20:26:26

Györgyi,
Jelen esetben az értékesítés adómentes, a magánszemély nevére kell a számlát kiállítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyistvanne 2017-09-07 21:23:43

Kedves Attila, nagyon köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra