Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyílt végű lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

evike.nyika 2017-06-14 08:17:49

Tisztelt Attila!

Bt nyílt végű lízinggel vásárol személygépkocsit. Mivel van benne 20%-os magánhasználat is ezért a részletnek és a kamatnak illetve az áfának a 20%-át hogyan könyveljük?Tovább lehet esetleg számlázni a tulajdonos felé?
Értékcsökkenésnél milyen kulcsot használunk? Illetve ha ezt fejlesztési tartalékból vásároljuk azt megtehetjük? Ha igen mi lesz a könyvelési tétele?

Köszönöm a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-15 09:10:36

MIvel (vélhetően) pénzügyi lízinggel vásárolták a személygépkocsit, így az Önök könyveiben kerül kimutatásra. Lévén, hogy nyílt végű, így a birtokba adáskor nem számlát, hanem csak egy teljes nettó összegről szóló számviteli bizonylatot kaptak, ez lesz a beruházás nyilvántartásba vételének a bizonylata. Mivel nem számla, így fel sem merülhet aktiváláskor az áfa elszámolásának a kérdése. Áfa felszámítása csak az egyes törlesztőrészletekben történik, itt is csak a tőkerésznek van áfa-ja, a kamat résznek nincs. Az útnyilvántartással alátámasztott magáncélú használatra jutó áfa számvitelileg egyéb ráfordítás. Ha a magánhasználatot a magánszemély megtéríti, akkor a teljes bejövő áfa levonásba helyezhető, viszont a magánhasználatot áfa felszámítása mellett a cégnek számláznia kell. A számviteli leírási kulcsot nyílt végű pénzügyi lízing esetén a bérleti időszakhoz indokolt kötni, a tao-ban pedig a törvénynek megfelelő, azaz 20%. Igen, a fejlesztési tartalék terhére is el lehet számolni az szgk beszerzést, hiszen beruházásként kell elszámolni a nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt eszközt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra