Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyílt végű lízing üzemanyag számlák


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Mardor 2017-06-01 09:10:43

Kedves Attila!
A vállalkozás nyílt végű p.lízinggel személygépkocsit vásárolt. Az idei továbbképzésen említették, hogy nem útnyilvántartást, hanem kiküldetési rendelvényt kell a cégnek vezetnie. Ez alapján határozzuk meg a magánhasználatot. Úgy látjuk, hogy a 30 %-ot sosem fogja meghaladni, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az arányszámot vesszük figyelembe a havi bérleti díjról szóló számla áfa levonhatóságát illetően. A kérdésem az lenne, hogy ezt követően minden a szgk-val kapcsolatos költség áfa elszámolásánál alkalmazni kell az arányosítást (üzemanyag, karbantartás)? A kiküldetési rendelvénynek mennyire szigorúan kell egyeznie az üzemanyag számlákkal? A cégnek van tehergépkocsija is. Az üzemanyag számlán minden esetben szerepelnie kell a rendszámnak? Köszönöm a segítségét. Üdv .Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-01 15:03:53

Anita,
Nem értek egyet a kijelentéssel (még az is lehet, hogy az előadó sem teljesen ezt mondta), hogy az előzetes áfa megfelelő megbontásához nem megfelelő az útnyilvántartás. Ad 1. Egyik jogszabály sem nevezi meg, hogy melyik az elfogadható okmány a megosztási arány hiteles alátámasztására. Ad 2. Az útnyilvántartás és a kiküldetési rendelvény nem azonos kategória, egymásnak nem felcserélhető "párjai", egyszerűen más célra szolgálnak. Véleményem szerint az útnyilvántartás lefedi az autó teljes futásteljesítményét, a kiküldetési rendelvény nem feltétlenül.
Ami a levonásba bevonandó költségeket illeti, az autóhoz felhasznált üzemanyagra a meghatározott levonási arányt kell alkalmazni, azonban a szolgáltatásokra (üzemeltetés,fenntartás) a levonási aránytól függetlenül az 50%-os megosztást kell alkalmazni (Áfa tv. 124.§ (4)). A futásteljesítményt igazoló nyilvántartásnak pontosan kell egyeznie az üzemanyag számlák adataival. Mivel több gépjárművet üzemeltetnek, ezért a számlákon feltétlenül kell szerepelnie a rendszámoknak (annak ellenére, hogy maga az Áfa tv. ezt nem írja elő).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra