Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyílt végű pénzügyi lízing lezárása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

LKJudit 2017-05-26 13:49:07

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi témában kérném segítségét.
Egy kft 2014-ben vásárolt személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A számviteli bizonylat alapján aktiválta, a hitelszámlával szemben, a gépkocsi nettó beszerzési árán 9713 eFt értékben. 2017-ben a hitel lejáratakor megvásárolta az eszközt és kapott egy számlát 1942 eFt + áfáról. Az 1942 eFt volt a hitelszámla egyenlege a lezárás előtt.
Helyesen járunk e el, ha a nettó értéket a hitelszámlára könyveljük az áfa összegét pedig aktiváljuk az eszközre?
Vagy az egész ügylet könyvelése a kezdetektől hibás volt?
Minden írásban azt találtam, hogy a maradványértéket az eszköz bruttó értékének növekedéseként kell elszámolni. Jelen esetben akkor nem futna ki a hitelszámla.
Mi a helyes eljárás?
Köszönettel: Judit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-28 07:43:46

Judit,
Nem lenne szabályos az eljárásuk, az utolsó részlet (a lízing nyelvén maradványérték) áfa-ja a 124.§ alapján nem vonható le, egyéb ráfordításként kell a könyvekben szerepeltetni. Az eszköz üzembehelyezése olyan számviteli bizonylat alapján történik, amelyen nem szerepel áthárított áfa, azaz fel sem merülhet az áfa figyelembe vétele az eszköz bekerülési értékében. Következésképp az ezt követő részletekben (ebbe beletartozik az utolsó részlet is) áthárított áfa már nem lehet hatással a bekerülési értékre, függetlenül attól, hogy levonható vagy sem (Szt. 47.§ (3)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra