Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Önkormányzati tulajdonú ingatlan bérbeadása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ColorAdó 2018-02-26 09:00:22

Tisztelt Attila!
Az alábbiakban szeretném az állásfoglalásukat kérni!
Adott egy kft,amely önkormányzati tulajdonban áll. Szerződést kötöttek önkormányzati tulajdonú helyiségek, bérlemények kezelésére. A kft. saját költségként számolja el a bérlemények üzemeltetési költségét.
A Kft. ingatlan bérbeadásból származó bevételeit és kiadásait kezeli.
Magyarán Ő állítja ki a bevételről a számlákat és a költség (rezsi, egyéb) számlák is az ő nevére érkeznek. A kezelésért 10 % jutalékot kap a kft.
Kérdés: Helyes-e a könyvelése a Kft-nek akkor, ha mi ezeket a bevételeket, amelyeket más nevében számláz ki, de a saját nevére a 91 főkönyvi számra, a költségek pedig a 815 főkönyvi számra kerülnek könyvelésre.
Felmerült kérdésként, hogy a fent leírt gazdasági eseményeket a 4 –es számlaosztályban kellene csak nyilvántartani!
Várom válaszukat!
vicus64

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-26 19:33:16

Vicus64,
Természetesen a sablon szöveggel kezdem: minden a szerződésen múlik. A leírtak azt sugallják és a tapasztalatom alapján én azt gondolom, hogy az a helyes eljárás, ha a bevételeket sajátjaként számlázza ki a Kft és az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerült költségeket saját költségeiként kezeli. Ezen bevételein felül ugyanakkor jogosult még jutalékra is, ami azt igyekszik kompenzálni, hogy a gazdálkodása során a bevételei tekintetében önkormányzati rendeletek korlátai közé van kényszerítve. A gazdálkodása során felmerült rezsi költségek lehetnek közvetített szolgáltatások, mivel azokat jellemzően változatlan formában számlázza tovább (DE lehetnek olyan költségek is, amelyek ennek a követelménynek nem felelnek meg, azaz csak 51,52,53,86 költségek lehetnek!). Az előbbiekből következően a 4-es számlaosztályban való elszámolást nem tartom szabályosnak.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra