Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Osztalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2019-05-17 12:29:38

Tisztelt Szerkesztőség, A SZTV módosítása előtt előírt ki nem fizetett osztalék szerepel a könyvekben., amelyet továbbra sem szeretne felvenni a tulajdonos , de már nem is lenne teljes egészében kifizethető .Kérdésem, hogy ezt simán visszavezethetjük-e eredménytartalékba , vagy a korábbi gyakorlatnak megfelelően el kell engedni és bejelenteni a NAV felé. Egy másik könyvvizsgált cégnél jelezte a könyvvizsgáló, hogy nem kell már a beszámolót elfogadó határozatba foglalni a fizetendő osztalékot és már nem is szerepelhet kötelezettségként a korábban ki nem fizetett osztalék. Köszönöm a válaszukat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-19 06:19:53

1. Igen, ebben nincs változás: el kell engedni és az adózott eredményen keresztül visszakerül az eredménytartalékba. Sem tao, sem ajándékozási illeték nem terheli.
2. Valóban igaz, hogy nem feltétlen kell egy határozatba foglalni, de az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatot is el kell készíteni (ennek pedig része az osztalék is), sőt közzé is kell tenni (Szt. 153.§ (1)).
3. Ebben is osztom a könyvvizsgáló véleményét.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra