Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Osztalék könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Eck5 2018-06-13 12:47:55

Tisztelt Szakértő,

Vállalkozásunk osztalék előleg kifizetésről döntött még 2017 decemberében. Ezt akkor (2017-ben) az alábbi módon könyveltük:
T 36 Tulajdonosokkal szembeni követelés - K 38 Pénzeszközök,
T 36 Tulajdonosokkal szembeni követelés K 46 SZJA kötelezettség
A fizetendő SZJA-t és EHO-t meg is fizettük 2018. januárjában.
A beszámolókészítés során, megállapításra került a teljes osztalék összege a törvényi előírásoknak megfelelően, amely magasabb, mint az osztalékelőleg volt. Az osztalék két magánszemély tulajdonosnak került kifizetésre most május hónapban. Az egyik munkavállalóként közreműködik a cégben, a másik nem.
A munkavállalónak juttatott összeg jövedelemnek minősül? Kell könyvelni bér vagy személyi jellegű kifizetésként?
Én így szeretném könyvelni:
ET -ből osztalékfizetésre felhasznált összeg: T 41 ET - K 49 Adózott eredmény (teljes kifizetett osztalék összege)
Jóváhagyott osztalék: T 49 Adózott Eredmény - K 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség
Osztalékelőleg átvezetése: (2017-ben, ami kifizetésre került) T 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség - K 36 Tulajdonosokkal szembeni követelés
A 08-as bevallásba most került bele a teljes osztalék összege és a kapcsolódó SZJA és EHO is.
Az EHO-nál ebben az esetben melyik évre vonatkozó jövedelmet kell vizsgálni? Én úgy gondolom, hogy a 2018-ast, mert most van a juttatás időpontja.
Annak a tulajdonosnak, aki egyben munkavállaló is a cégben, a kifizetett osztalék után fizetendő járulékot így könyvelném:
T 56 Bérjárulékok - K 46 SZJA köt és ugyanígy EHO -t
Kérdésem, hogy a 47-es Tulajdonossal szembeni kötelezettségre a járulékokkal csökkentett összegeket kell előírni? Illetve az Eredménytartalékból eleve a járulékkal csökkentett összeget kell átvezetni? Számszakilag nem jön ki az összegem. :-/
Kell -e bármi egyéb módon költségként könyvelni annak a tulajdonosnak juttatott osztalékot, aki nem munkavállaló a cégben?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget. Vagy ha valami szakirodalmat tud javasolni erre vonatkozóan, azt meg köszönném.
Szép napot!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 20:40:33

Sajnos több ponton nem helyes az elképzelése.
Az osztalékelőleg könyvelése decemberben: T368 Osztlékelőleg elszámolása - K38 Pénzeszközök az osztalék nettó összegében, valamint a levont 15%-os szja T368 - K462. Az osztalékelőlegből eho-t nem kell/nem lehet levonni. Amikor 2018-ban elfogadják a 2017-es beszámolót és annak részeként jóváhagyják az osztalékot, akkor az előírást könyvelik T413 ET - K479 Rövid lejáratú osztalék elszámolása, majd az előleg elszámolása T479 - K368. Mivel a maradék osztalék május hónapban kerül kifizetésre, így a május havi 08-as járulékbevallásba kerül az osztalék teljes összege, levont szja-ként a maradékra jutó 15% szja és ha a kifizetés fedezetet nyújt a 14%-os eho-ra (450eFt felső határig), akkor levont adóként azt is fel kell tüntetni. Ha nem lesz annyi pótlólagos kifizetés májusban, hogy az eho-ra is fedezetet nyújtson, akkor azt majd a magánszemélynek kell megfizetnie a NAV részére előlegként július 12.-ig, majd az éves szja bevallásában elszámolnia. A levont eho könyvelése T479 - K463. Az elszámolás mindkét magánszemély tagnál egyforma, érdektelen, hogy van-e jogviszonya az adott céggel, vagy sem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra