Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Pénzügyi lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

molnare 2024-02-16 17:33:03

Kedves Attila!
Mikrogazdálkodói beszámolót készítő Kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében szerzett be személygépkocsit. A 48 hónapos futamidőt követően, a szerződésben szereplő maradványértéken egy a vállalkozástól független 3. fél fogja a járművet megvásárolni. A lízingdíjak ÁFA tartalmának 50%-át vonom le. A mikrogazdálkodói beszámoló esetében a TAO adókulcsot kell használni (ami 5 év használatot feltételez). A futamidő csak 4 év és a valóságban ennyi ideig fogja a vállalkozás. Az ÁFA levonása miatt 4 év alatt kellene leírni ezt az eszközt.
Melyik leírási kulcsot kell itt használni 20 vagy 25 %-ot, hogy a beszámoló készítés kritériumának és az ÁFA levonás feltételeinek is megfeleljen az ügylet?
Köszönöm!
Orsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-20 16:17:01

Kedves Orsi,
Az Áfa tv-nek semmilyen hatása nincs a számviteli szabályokra és fordítva, azaz az 50%-os levonási átalányt alkalmazhatják, feltéve, hogy van akármilyen csekély vállalkozási célú [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra