Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Pénzügyi lízing zárása vevő kijelőléssel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2018-10-03 15:41:22

Tisztelt Szakértő !

A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat :

Egy nyílt végű pénzügyi lízing lejáratakor a lízingebadó cég élt a vevő kijelölési jogával és egy magánszemélyt jelölt meg leendő tulajdonosként .
A lízing futamideje 3 év volt a cég a könyveiben 20 % amortizációval számolt , maradvány értéket a tárgyi eszköznél nem állapított meg .

Kérdéseink :

1.
Mi a helyes elszámolás a tárgyi eszköz esetében ? Mivel aktiváláskor még nincs döntés az autó sorsáról ezért mehet-e a 20 % kulcs vagy már eleve 33 %-al kellene elszámolni a bekerülési értéket , felvéve a futamidőből eredő elhasználódást .
2.
Ha cég akar maradványértéket megadni a tárgyi eszköznek , akkor az hogy van összefüggésben a szerződés szerinti maradványértékkel ? Milyen maradványértéket célszerű adni ?
3.
A számviteli bizonylat , ami alapján aktiválásra került az eszköz tartalmazza a maradványérték összegét . Ezt az összeget a vevőkijelöléskor a lízingbevevő nem fizette meg a lízingbeadónak , hanem azt a kijelölt személy fizette meg . Ezen elszámolásnak mi a helyes bizonylatolása , avagy kell-e a lízingbeadónak , és/vagy a lízingbevevőnek számlát kiállítania ?
4.
A bevezetőben megadott elszámolás miatt az ügylet végén a lízingbevevő könyveiben van 2.300 eft kötelezettség kimutatva ami megegyezik a lízingszerződés szerinti maradvány érték összegével .
A tárgyi eszköz karton 6.932 eft összeget mutat , vagyis az aktiválási érték 40 %-át ( 0 Ft maradványérték lett megadva és 3*20=60 % lett elszámolva )
A kettő összeg -6932+2300=-4.632 eft vesztesége adóalap növelő korrekció nélkül elszámolható ?

Válaszát előre is köszönjük .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-04 10:37:58

Vélhetően elírás történt: természetesen nem a lízingbeadó, hanem a lízingbevevő élt a vevő kijelölési jogával.
1. Értelmezésem szerint nyílt végű pénzügyi lízingnél a lízing tartama szerint indokolt megállapítani a számviteli leírási kulcsot, azaz a kérdésbeli esetben ez 33% lett volna helyesen. Maradványértékként pedig az utolsó törlesztő részletet (lízing szerinti maradványérték) indokolt meghatározni, feltéve, ha ez összegében nem marad alatta a társaság számviteli politikájában meghatározott értéknek.
2. Lásd 1.pontban leírtakat.
3. Az általam ismert helyes eljárás ilyen esetben, hogy a lízingbeadó egy számviteli bizonylatot helyesbítő számviteli bizonylat kibocsájtása mellett lezárja az eredeti szerződést (visszaveszi az eszközt), majd egy új szerződés keretében értékesíti a kijelölt vevőnek. Azaz a lízingbevevőnek nincs bizonylatkiállítási kötelezettsége.
4. Leegyszerűsítve úgy kell eljárni, hogy a számvitelben elszámolt ráfordítás mindig adóalap növelő tétel, a tao-ban pedig az eszköz kivezetésével a teljes bekerülési érték adóalap csökkentő tételként elszámolásra kerüljön (természetesen a korábbi években adóalap csökkentő tételként elszámolt összegeket is beleszámítva).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra