Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Prototípus létrehozásának elszámolása vissza nem térítendő támogatás útján


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bobe55 2017-09-26 07:03:11

Tisztelt Szakértők, kedves Papati!
Ügyfelem GINOP támogatást nyert ("Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása"), melynek részei: De mininis támogatás; Regionális beruházási támogatás; Kis-és középvállalkozások vásáron való részvételéhez nyújtott támogatás; Kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás.
A projekt eredménye egy saját fejlesztésű, egyedi gép prototípusának létrehozása, mely sorozatgyártásra lesz alkalmas (de nem mi fogunk sorozatgyártást végezni) . A pályázatban konzorciumban egy másik céggel is van. Létrejön saját forrásból és az igényelt támogatásból.
Szeretnék segítséget kérni (kontírozással), hogy a projekt során (mely eleje 2016.volt, s elszámolása várható ideje 2018.év lesz) az évek alatt keletkezett eszközbeszerzések (amiből összerakják a gépet), a beléjük beépített szoftverek, tervező szoftverek, közbeszerzési költségek, szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jell.ráfordítások, anyagköltségek, stb. hogyan könyvelendők az évek alatt, milyen főkönyvi számokra?
A cég kapott 2016-ban támogatási előleget. Ennek helyes könyvelése?
Az elgondolásunk: év közben felmerült költségek mindegyike T5 (még az eszközbeszerzések is), lebontva a főkönyvi számokat a projektszámra, majd év végén T112(kisérleti fejlesztés aktívált értéke)-K582, melynek összege az év közben az egyes 5-ösre könyvelt felmerült költségek; egyúttal lekötött tartalék képzése T413-K414 ugyanezzel az összeggel.
Következő évben újra gyűjtjük a költségeket, s annak a fenti szerinti év végi elszámolása történik. Majd a prototípus elkészülte során T114 (szellemi termék) - K112.
Várom megtisztelő válaszukat!
Böbe

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-26 19:46:48

Böbe,
Én egyetértek a javaslatokkal, a támogatási előlegnek elszámolásig a kötelezettségek közt a helye.
papattila

Szakértői hozzászólás

bobe55 2017-09-27 15:08:17

Kedves Papati!
Köszönöm szépen a megerősítését.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra