Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Revízió könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2017-05-07 22:39:07


NAV. 2016. évben készült jegyzőkönyve alapján bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés során 2014. évre vonatkozóan közel 600 e. forint adóhiányt állapított meg az egyik ügyfelünk részére.
A megállapítások alapja:
Ügyfelünk részére egy másik cég, különböző szolgáltatásokat- többek között piackutatás, reklám szaktanácsadás- számlázott ki.
A jegyzőkönyvben rögzített megállapítások szerint a partner cég által kiállított számlák tartalmi hitelessége megdőlt, a gazdasági események tényállásszerű megvalósulása a felek között nem igazolt, az adó áthárítása nem történt meg, így a bemutatott számlákra általános forgalmi adó levonási jogot alapozni nem lehet.
Az előbbiek kihatása ként a revízió 2014. évre több mint 2 millió adóalap után közel 600 ezer forinttal csökkentette a levonható adó összegét,
A kiadott határozat jogerős.(Adóbírság: 200%.)
A jegyzőkönyv, sem a határozat nem foglalkozik a megállapítások kihatása ként bekövetkezett változásokkal, így pl. mérleg szerinti eredmény, társasági adó rendezésével.
Kedves Attila!
Nekem az egész egy kicsit bonyolultnak tűnik, ezért kérnék segítséget a könyvelés végrehajtásához.
Ha nem lehet levonni az adót, akkor, mint lenem vonható adót a Szt 78.§ előírásainak megfelelően a. szolgáltatás értéke ként kell költségként elszámolni? Vagy esetleg az egész számlát sztornírozni kell? Annak idején kiadásként elszámolt pénzeszközzel mi lesz? Ha nem volt valós a számlázott szolgáltatás, akkor a számla kiegyenlítése sem jogszerű!
Nagyon szépen kérem a segítséget.
Köszönettel: K.M

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-08 05:47:07

Mariann,
Jogos az aggodalom és érthetetlen a NAV gyakorlata is ilyen esetekben, miért nem teszik teljeskörűvé az ellenőrzést, minden adónemre kiterjedően, ha már úgy is feltárták az ügyet, már csak határozatba kellene foglalni. Való igaz: amelyik számla a tartalmi hitelessége miatt nem jogosít áfa levonásra, nem jogosít költségelszámolásra sem. A kiadást nem elismert ráfordításként indokolt kezelni a tao-ban, ezért a 1429-es bevallásban az adóalapot a teljes számla értékkel meg kell növelni (ez mindenképp önrevízió). Az adóbírság mindenképp a 2016-os eredményt érinti, a számla pedig attól függően, hogy kell-e 3oszlopos beszámolót készíteni vagy sem. Szerencsés esetben az ipát nem érinti.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2017-05-08 08:09:38

Attila!
Köszönöm szépen, lehet, hogy még visszatérünk ehhez a kérdéshez.
Üdv. Marianna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra