Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Saját rezsis beruházás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

könyvelő56 2017-04-18 13:22:14

Társaságunk 2010-ben vásárolt egy ingatlant, üdülőház volt rajta, benne üdültetést folytatott 2015-ig, az ingatlan nyilvántartás szerint is üdülő volt.
2015-ben bővítést határozott el a Kft, plusz egy szint ráépítésre kért építési engedélyt, amit úgy kapott meg, hogy lakóépületre szól, mivel ezen a városrészen csak lakóingatlanra adnak ki engedélyt.
A kivitelezés 2016. év folyamán elkezdődött, részben külső vállalkozó igénybevételével, részben saját munkaerő felhasználásával. A szükséges anyagot az építtető vásárolta meg.
A cég minden ingatlannal kapcsolatos tevékenységre az Áfa alanyiságot választotta.
2016-ban az ingatlan nem készült el.
Hogyan könyveljük a gazdasági eseményeket a kivitelezés során, valamint a 2017-es évben, ha a beruházást aktiváljuk?
Ez saját rezsis beruházásnak tekintendő, mivel az ingatlan nyilvántartás szerint a használat jogcíme megváltozott, lakóingatlanként fogják az engedélyt megadni? Hogyan kezelendő az Áfa a kivitelezés során , valamint ha az aktiválás megtörténik? A kivitelezés során mi az előzetesen felszámított ÁFA-t nem vontuk le. Köszönöm szépen.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-19 05:54:20

Valóban saját kivitelezésű beruházás történik. A beruházás (felújítás-bővítés) során beszerzett anyagokat anyagköltségként, igénybe vett szolgáltatásokat, egyéb szolgáltatásokat az 52-es illetve 53-as számlaosztályban, a saját munkaerő bérköltségét az 54-es, a hozzá kapcsolódó bérjárulékokat az 56-os számlaosztályban kell könyvelni. Azaz minden közvetlenül felmerült költséget a megfelelő költségnemen kell kimutatni, majd év végén befejezetlen termelésként készletre kell venni az 582-es számlával szemben önköltségi áron. A beruházás aktiválása készletről történik T16-K2, T12-K16. Ami az áfa-t illeti, a lakóingatlan építésével kapcsolatban felmerült áfa nem helyezhető levonásba (kivéve, ha adóköteles bérbeadásra fogják hasznosítani - a szálláshely szolgáltatás nem bérbeadás!-). Mivel a saját kivitelezésű beruházás adóztatási pontot jelent az áfa-ban (és lakóingatlannál ehhez nem kapcsolódik levonási jog), ezért a kétszeres adóztatás elkerülése érdekében a beruházás során felmerült beszerzésekhez kapcsolódó áfa levonási jog a beruházás aktiválásakor gyakorolható.
papattila

Szakértői hozzászólás

könyvelő56 2017-04-19 06:38:46

Köszönöm a válaszát.
Ha jól értelmezem, az aktiválásig felmerült beszerzésekhez kapcsolódó áfa levonási jog a beruházás aktiválásakor levonhatóvá válik.
Mivel ezt az ingatlant adóköteles szolgáltatásnyújtásra fogjuk hasznosítani, az üzemeltetés során felmerült költségekhez, rezsi számlákhoz kapcsolódó előzetesen felszámított Áfa ennek ellenére nem lesz levonható?

Felhasználói hozzászólás

könyvelő56 2017-04-19 07:42:44

Köszönöm a válaszát.
Ha jól értelmezem, az aktiválásig felmerült beszerzésekhez kapcsolódó áfa levonási jog a beruházás aktiválásakor levonhatóvá válik.
Mivel ezt az ingatlant adóköteles szolgáltatásnyújtásra fogjuk hasznosítani, az üzemeltetés során felmerült költségekhez, rezsi számlákhoz kapcsolódó előzetesen felszámított Áfa ennek ellenére nem lesz levonható?
Válasza alapján év végén a 2-es számlaosztályba kell szerepeltetni a leltárban. Mi ezt nem fogjuk értékesíteni, ezért nem a 16-os befejezetlen beruházásokban van a helye?

"Év végén befejezetlen termelésként készletre kell venni az 582-es számlával szemben önköltségi áron. A beruházás aktiválása készletről történik T16-K2, T12-K16."

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-19 11:09:38

Mivel lakóingatlanról van szó, így a beszerzések áfa-ja a 124.§ alapján nem helyezhető levonásba. A hasznosításnak csak abban az esetben van jelentősége, ha adóköteles bérbeadásra fogják használni (125.§), de itt fontos hangsúlyozni, hogy a szálláshely szolgáltatás bár adóköteles, de nem teljesíti a 125.§ feltételét, mivel hogy nem minősül bérbeadásnak.
A befejezetlen saját rezsis beruházást év végén befejezetlen termelésként készletre kell venni, mert így lehet ellentételezni azokat a költségeket, amelyek felmerüléskor az adott költségnemeken megjelentek (51,52,53,54,56). Az 582-es számlaosztálynak K egyenlege lesz, ami az eredménykimutatásban egy bevételi kategória. A 161-es számlára csak akkor kerül, amikor a beruházás elkészült, aktiválásra kész.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra