Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Saját üzletrész vásárlása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

182222 2017-09-21 16:13:55

Tisztelt Szakértő!
Egy kft. induló törzstőkéje 600 ezer forint volt. Három tag egyenlő arányban részesedett.
A 3 millió tőkeemelésnél két tag a ráeső 800-800 ezer forintot befizette. A harmadik tag kivált és az üzletrész adásvételi szerződés szerint a Kft. 2.200 ezer forint vételáron vásárolja meg az üzletrészt oly módon, hogy abból 800 ezer forint a ráeső tőkefeltöltés. A szerződés szerint ő 1.400 ezer Ft-ot vett át tehermentesen.
Ha jól gondolom az 1400 ezer forintból 200 ezer forint az induló törzstőke visszafizetése, ezért 1200 ezer lesz, ami vállalkozásból kivont jövedelme keletkezik a magánszemélynek. A házipénztárból levonások nélkül lett neki kifizetve ez az összeg. A kifizetőnek kötelessége lett volna ebből szja-t és eho-t vonni?
Amennyiben ez nem történt meg mi a teendő.
Ez a kft oldaláról nézve saját üzletrész vásárlásnak minősül, amit névérték felett vett? A saját üzletrész értéke 22.000 ezer Ft?
A saját üzletrész egy éven túl nem maradhat a kft-ben. Mi a teendő ennek a sorsáról? Elidegenítés a saját tagoknak?
Kérem, segítsen ennek a könyvelésében.
Az egyes tételeket kontírozva, összegszerűen legyen kedves levezetni.
Köszönettel:
Mihóky Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-22 14:20:30

Erika,
1. Igen, a kifizetőnek adóelőleg levonási kötelezettsége lett volna. Mivel ez már múlt idő, így nincs vele teendő, de a NAV elévülési időn belül mulasztási bírságot szabhat ki. Feltétlenül értesítsék a volt tagot, hogy ne feledkezzen meg az adóbevallásában (xx53) elszámolni az adóját.
2. A visszavásárolt üzletrészt a fizetett vételáron kell nyilvántartásba venni (T373-K38 1.400eFt és T373-K359 800eFt). A Ptk. előírása alapján a saját üzletrészt valóban 1 évig tarthatja magánál a társaság, ezt követően vagy eladja/átengedi a tagoknak vagy bevonja. Eladás esetében a fizetett vételár pénzügyi bevétel, a nyilvántartási érték pénzügyi ráfordítás lesz. Ha térítésmentesen adja át, akkor a kivezetett nyilvántartási érték egyéb ráfordítás és adóköteles jövedelem a tagoknál. Ha bevonja, akkor a névérték a jegyzett tőkét csökkenti (T411-K373 1.000eFt), a 373-as számla egyenlege pedig az eredménytartalékkal szemben vezetendő ki (T413-K373 1.200eFt).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra