Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Szállás számla/ vidéki munka miatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

almafa 2019-06-29 21:03:37

Tisztelt Szakértő!
Építőipari cég, székhely és telephely csak Bp-en. Az ország több pontján is végez munkát; folyamatos jelenlétet, és ellenőrzést követel meg a munka mind a megrendelő, mind az alattunk lévő alvállalkozókkal kapcsolatosan részünkről,. ezért az építésvezetők elszállásolását meg kell oldani, bejelentett alkalmazott a státusza).
1./ Hétfőn megy, pénteken jön vissza a munkaterületről; amelynek 15 km-es körzetében panzióban szobát bérlünk 4 éjszakára, melyről számlát a cég nevére kiállítva számoljuk el. Mivel bizonyítható módon a cég érdekében felmerülő, ezért a felszámított ÁFÁ-t visszaigényeljük. Egyéb kötelezettséggel nem számolunk sem a cég, sem a munkavállaló részéről. Gondolom ezek így rendben vannak.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e heti rendszerességgel, vagy egyáltalán belföldi kiküldetési nyomtatvány?, hiszen az árbevétel számlák és egyéb építési dokumentumok alapján a szolgáltatás igénybevétele alátámasztott és indokolt.
Több ember több országrészben való munkavégzése miatt nagyon felduzzasztanánk az adminisztrációt, és véleményem szerint teljesen feleslegesen.
A második kérdésem, hogy a felszámított idegenforgalmi adót elszámolhatjuk -e az 524-ben a szállással együtt vagy azt a részt a 8-asban, az önkorm-zattal elszámolt ráfod. között kellene inkább?
Eddig az 5-ben számoltuk el, mert sem határozat, sem önbevallás; semmi nem kapcsolódik hozzá a részünkre vagy részünkről.
Ezért a költségnem járulékos vonzatának tekintjük jelenleg.
Köszönettel
PA

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-06-30 09:02:34

Kedves PA,
1. Álláspontom szerint nincs szükség kiküldetési rendelvényre, mivel észszerűen az ilyen munkát végző dolgozónak olyan munkaszerződése van, ahol ezek a munkaterületek a munkavégzés helyeként vannak feltüntetve.
2. Én azt gondolom, hogy a panzióban megfizetett ifa személy jellegű egyéb kiadásként számolandó el az 5-ös számlaosztályban. Az elszámolásnak nem feltétele "határozat vagy önbevallás", bizonylata a panzió által kiállított számviteli bizonylat, amelyen átveszi az ifa összegét. Megjegyzendő, hogy az ifa bevallása a panzió feladata, nem az adófizetésre kötelezett magánszemélyé.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra