Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Számlázás, pénztárgép


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

lexus 2017-12-01 08:36:06

A 2018-ban a számlázással kapcsolatos változásokat érintően lenne kérdésem. Egy kis vendéglőről van szó, melynek az un. átutalásos számlája évente kb. 5-10 db. /2017 évben eddig 3 db volt/ Igy számlázó programot nem használunk, a nyomdai úton előállított számlát használjuk. Eddig a számviteli politikában úgy volt rögzítve, hogy a pénztárgépbe az átutalásos számla nem szerepel, csak a készpénzes és ill. bankkártyás fizetés. A tevékenységéből következően az egyes számlák összege nem haladja meg a 900.000,- Ft-ot.

Kérdésem a következő: Ha 2018. január 1-től úgy változtatjuk meg a számviteli politikánkat, hogy az átutalásos számlák összege is rögzítésre kerül a pénztárgépbe, akkor kell-e külön adatszolgáltatás erről. Másik kérdésem, hogy az adóalanynak történő készpénzfizetéses számla eddig is rögzítésre került a pénztárgépben, és a pénztárgép nyugtáját rátűztük a számlára. Ugyanezt az eljárást alkalmaztuk a bankkártyával történő fizetésnél, amikor az igénybe vevő vendég számlát kért. Így ha valamennyi értékesítés a pénztárgép forgalmában szerepel kell-e külön adatszolgáltatást végeznünk?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-01 10:37:56

Azt érdemes tudni, hogy szabályosan 1 áfa-köteles ügyletről csak 1 áfa bizonylat állítható ki, azaz vagy számla, vagy nyugta (jóllehet született egy elég béna NAV-os megnyilvánulás, hogy megtűrik azt az évtizedes -helytelen- gyakorlatot, hogy nyugta mellé még számlát is állítanak ki, de ezt csak azért préselték ki magukból, mert maga a NAV is érezte a maga felelősségét, hogy nem jelezte hosszú időn keresztül, hogy ez ellentétes a jogszabállyal). Mivel adóalanynak a törvény erejénél fogva kizárólag számla állítható ki és a készpénzes bevételt rögzíteni kell a pénztárgépben, ezért a jogszabállyal alátámasztható helyes gyakorlat, hogy számlát állítanak ki és nem nyugtás bevételként ütik be a pénztárgépbe. Ezekről a számlákról nem kell adatszolgáltatni. Adatszolgáltatás csak azokban az esetekben kötelező, amikor az eladó szabad akaratából történik nyugta helyett számla kiállítás, azaz nem a jogszabály kötelezi erre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra