Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tagi kölcsön rendezése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kiraly 2017-11-25 22:46:15

Tisztelt Szerkesztőség!
A következő probléma megoldásához kérném a véleményüket:
A történet szereplői két belföldi kft A1, A2 és egy ciprusi offshore cég. Az offshore cég üzletrésszel rendelkezik A1 kft-ben, A1 kft-nek üzletrésze van A2 kft-ben. A három cég tulajdonosi háttere azonos, minden üzletrész egy család illetve közeli hozzátartozók kezében van.
Az elmúlt években az offshore cég 1000 tagi kölcsönt adott A1 kft-nek, A1 kft pedig 700 tagi kölcsönt nyújtott A2 Kft-nek. Kapcsolt vállalkozás lévén a piaci kamat elszámolásra került.
2017. júniusában az offshore cég legalizálta A1-ben lévő üzletrészét és az egyik magánszemély tag (F) részére térítés nélkül átadta.
Most a tagok rendezni szeretnék a tagi kölcsönök sorsát, melyre két megoldást vázoltak fel :
Az egyik:
1. Az offshore cég engedményezi az A1 kft-ben lévő 1000 tagi kölcsönét F magánszemélyre. Ezzel az offshore cég kikerül a képből.
2. A1 engedményezi A2-ben lévő 700 tagi kölcsönét ugyancsak F magánszemély részére. A kölcsön az A1-ben kivezetésre kerül és ez A1-nél nem a vállalkozás érdekében felmerült ráfordításnak minősül.
Ezzel A1 és A2 ugyan nem tartozik egymásnak, de F magánszemély 1000+700=1700 hitelállományhoz jut, szemben az offshore cég által eredetileg nyújtott 1000 hitellel szemben.
Ebben az esetben F magánszemélynek SzJA és EHO fizetési kötelezettsége csak akkor keletkezik, ha a tagi kölcsön visszafizetésre kerül.
A másik megoldás:
1. Az offshore kft engedményezi az A1-vel szembeni követelését A2-re. Ezzel A1-nél az offshore cég helyére A2 lép, mint hitelező.

2. A2-nél megjelenik egy új befektetés, amelyhez engedményezés útján jutott hozzá, térítés nélkül, ezért 1000 egyéb bevétele keletkezett, amely 9 % társasági adóval adóköteles.

3. A1 és A2 megegyeznek, hogy A1 1000-rel tartozik A2-nek, A2 tartozik A1-nek 700-zal, vagyis a követelések és kötelezettségek összevezetésre kerülnek és összességben A1 tartozik A2-nek 300-zal.

Ezzel a megoldással a hitelállomány számottevően csökkenthető, viszont elég jelentős adóteher jelenik meg.

Szeretném kikérni véleményüket a vázolt megoldásokról, ill. azok adó és/vagy illetékkötelezettségéről.
Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Összesen: 0 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra