Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Támogatás és elhatárolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

villandi2 2018-06-25 19:06:53

Kedves Attila!
Zenekarunk 2017. évben vegyes rendeltetésű véglegesen átadott pénzeszközt kapott: a vissza nem térítendő támogatás egy részét működési célra, egy részét fejlesztési célra felhasználható támogatásként kaptuk.
A számviteli törvény előírása értelmében
„a bevételként elszámolt támogatást időbelileg el kell határolni. A támogatásonként kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell megszüntetni”.
Zenekarunk a fejlesztési célra kapott és felhasznált támogatásból mester hangszereket vásárolt, melyek után a Számviteli politikánkban rögzített előírásnak megfelelően értékcsökkenést nem számolunk el.
Kérdésünk, melyre kérjük szíves állásfoglalását, a következő:
Mivel értékcsökkenési leírást egyáltalán nem számolunk el a mesterhangszerek után, így sem költségünk sem ráfordításunk nem keletkezik a kapott támogatással szemben. Ebben az esetben mi a helyes számviteli elszámolásunk a támogatásból megvásárolt hangszerek könyvelésekor:
- El kell-e halasztott bevételként határolnunk a mesterhangszer beszerzési – nettó - értékét, amely értéket ebben az esetben soha nem oldhatunk fel, vagy
- Ebben az esetben értelmezhetetlen a halasztott bevétel elhatárolásának és feloldásának fogalma.
Köszönettel és tisztelettel várjuk válaszát!

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-06-26 08:25:30

Attila ezen a héten szabadságon, pedig itt neki kellene megbirkóznia a kérdéssel.

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-28 19:36:52

Értelmezésem szerint a Szt. nem tartalmaz különös rendelkezést a kérdésbeli esetre, következésképp a fejlesztési célra felhasznált támogatás elhatárolandó és ott kell csücsülnie egészen addig, amíg az eszköz nyilvántartásban van (hasonlatosan más eszközöknél a maradványértékre jutó támogatási résszel).
papattila

Szakértői hozzászólás

villandi2 2018-07-02 15:57:19

Kedves Attika!
Az értékcsökkenés logikája (TAO tv. 1. melléklet), valamint a számviteli törvény (52.§ 6.) szerint "Nem szabad terv szerinti értékcsökkenést elszámolni az olyan eszköznél, amely értékéből a használat során sem veszít, vagy amelynek értéke - különleges helyzetéből, egyedi mivoltából adódóan - évről évre nő." A mesterhangszerek ebbe a kategóriába tartoznak. Több évszázadig, akár évezredekig is fennmaradhat egy-egy hangszer. Ilyen esetben is lenne értelme az elhatárolásnak?
Köszönettel várom válaszát,
Andrea

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-02 19:42:04

Andrea,
Sajnos én nem tudok egyebet kiolvasni a Számviteli tv-ből.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra