Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Támogatott eszköz értékcsökkenése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

palkerti@palkerti.hu 2017-09-21 15:01:15

Tisztelt Cím!
Tárgyi eszköz beszerzéshez kapcsolódó, vissza nem térítendő támogatással kapcsolatban kérdeznék, hogy pontosan mi a helyes eljárás az elhatárolások feloldásánál.
1. Tárgyi eszköz beszerzés 10 000 e Ft, maradványérték 1 500 e Ft (15%), értékcsökkenés lineáris, évi 14,5%. Kapott vissza nem térítendő támogatás összege 5 000 e Ft.
A kapott támogatást el kell határolni (48 halasztott bevételek), és a támogatásintenzitásnak megfelelő arányban az értékcsökkenések elszámolásakor fel kell oldanom a költségre erő támogatást a bevételek közé.
Mikor járok el helyesen, ha a teljes eszköz beszerzési értékéhez viszonyítom a támogatást, és az elhatárolt támogatás összegéből az értékcsökkenés tám.int. számolt arányát oldom fel? (számszakilag: 50% tám.int., éves écs: 1 232,5 e Ft, akkor ennek felét oldom fel a bevételek közé, azaz 616,25 e Ft-ot?)
vagy
az értékcsökkenés %-ának megfelelő összeget oldok fel évente a teljes támogatásból? (számszakilag: 5 000 e Ft, ebből 14,5% hányadot oldok fel tárgyévben, azaz 725 e Ft-ot a bevételek közé)
Továbbá:
A 7. évet követően az elhatárolásban nem marad fel nem oldott támogatás?
vagy
A maradványértékre eső támogatás arányos összege mindig ott marad az elhatárolások között, amíg az eszköz a könyvekben szerepel, és csak az azon felüli rész kerül mindig arányosan feloldásra? (jelen esetben az 5 m Ft 15%-a, azaz 750 e Ft marad az elhatárolások között 7. év után addig, amíg az eszköz a könyvekben szerepel 1,5 m maradványértéken)

2. A pályázat fenntartási időszaka alatt szabálytalanságot állapított meg a támogató hatóság, ezért a 3 évvel korábban kiutalt támogatás összegét korrigálták, előírtak 2 000 e Ft visszafizetési kötelezettséget. Határozat jogerős, az ügyfél az összeget visszafizette. Hogyan kezelem ezt követően az 1. pont szerinti elszámolást? A visszafizetett összeggel csökkentett rész alapján számolunk egy új támogatás intenzitási hányadot, és azt követően (és nem visszamenőlegesen?!) az új hányadnak megfelelően oldom fel a bevételt?
Köszönettel: PJ

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-21 15:54:42

PJ,
1. Az utóbb felvázolt megoldás a helyes, azaz a maradványértékre jutó támogatásnak az elhatárolásokon kell maradnia. Az egyéb bevételek közé az 57-esen elszámolt értékcsökkenés arányos részét (50%) kell átvezetni.
2. A feltételek nemteljesítése miatt visszafizetett támogatás összegét az elhatárolásokról ki kell vezetni (T483-K384), majd új hányadot számolni és a jövőben ennek megfelelően kell a maradék elhatárolást feloldani, a maradványértékre jutó támogatásig. Az új hányadot a visszafizetés évét megelőző év nettó értékéhez viszonyítva indokolt megállapítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra