Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tárgyi eszköz - egyéb járművek sor


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szenderakne 2024-02-29 15:02:26

Kedves Pap Attila,

Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben.
Egyesületnél tárgyi eszköz járművek kartonon van problémám.
Ami az eltérést okozza az az, hogy nem egyezett a korábbi könyveléstől kapott ,,excel" nyilvántartás és a könyvelés, miután mindent próbáltunk kikeresni bizonylatokkal alátámasztani könyvelésileg, amit a főkönyvben értékileg nyilván tartottak. Ha összeegyeztetem a főkönyvet a ,,mi egyedi” tárgyi eszköz nyilvántartásunkkal, akkor a 142 járművek kartonon és a 1492 écs kartonon nagy összegű differencia van, ez az amire nem tudjuk, hogy mi lehetett (1 vagy több kocsi értéke).
Kértük a leltárt, a mi egyedi nyilvántartásunk szerint mentek végig mindent megtaláltak, olyat, ami nem szerepel nem leltek fel (ez tavaly volt).
Visszajeleztem nekik, hogy ilyen szempontból az nem jó, hogy mindent egyezőnek találtak, mert különbözet van. Ahogy elkezdték végignézni a dolgokat, átgondolni a gépjárműveket, találtak kettőt, ami nincs a nyilvántartásban és már nincs az egyesületnél sem.
Valószínűnek tartom, hogy nem került(ek) kivezetésre a kocsik és ebből adódik ez az eltérés.

Elnökség szeretné, hogy valahogy vezessük ki és tegyük helyre ezt a tételt és rendezzük. Ha az elnökség ír egy jegyzőkönyvet, amiben levezetik, hogy szerintük melyik kocsi(k) és milyen értéken lehetettek, akkor az alapján, mint könyvelő kivezethetem jogszerűen? Illetve, ha mellé leltárt is újra elvégeznek frissen?
Ilyen esetben könyvelésileg a differenciát elég kivezetni egyéb bevétel vagy egyéb ráfordítással szemben? Ha olyan érték, akkor szükséges 3oszlops mérleget készíteni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-03-01 18:02:12

Kedves Kérdező,
Az egyesület által felvett leltár alapján kell a számviteli önellenőrzést [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra