Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tárgyi eszköz vagy készlet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nderzbach 2017-10-04 11:31:40

Tisztelt Szakértő!

Kérdésünk lenne, hogy az alábbi esetben hogyan kezeljük az eszközt a számvitelben, tárgyi eszköz vagy készlet lesz nálunk?

Gépjárműkereskedő által saját célra beszerzett gépkocsi. Beszerzéskor a tárgyi eszközök között nyilvántartásba véve, üzembe helyezési bizonylattal.
Az eszköz 6 hónapos használat után értékesítésre kerül ügyfelünk részére.
Beszerzéskor saját használt volt a cél, ezért lett tárgyi eszköz. Viszont gépjármű kereskedőként, ha az autót bármelyik ügyfelünk meg szeretné vásárolni minden további nélkül értékesítjük részére, akár éven belüli használat után is, annak ellenére, hogy nem értékesítési céllal szereztük be.

Számviteli törvény definíciója szerint tárgyi eszköz az az eszköz, ami tartósan szolgálja a vállalkozás tevékenységét. Eredetileg ez volt a terv, illetve minden hónapban el is számoltunk az értékcsökkenési leírást költségként. Viszont az értékesítés miatt jelen esetben a tartósság nem valósul meg.

Számviteli törvény szerint a készlet olyan eszköz, amit értékesítési céllal szereztünk be. Jelen esetben nem ez volt a cél a beszerzéskor.

A fenti ellentmondás (legalábbis számomra ellentmondás) tisztázásában szeretnék segítségét kérni.

Tárgyi eszköz, ha igen marad -e az értékcsökkenés, vagy készlet lesz az 1 éven belül értékesített, saját célra beszerzett gépjármű?

Válaszát előre is köszönöm!


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-05 12:32:06

Szerencsére nincs ellentmondás (ez ügyben) a törvényben. Az eszközöket beszerzéskor kell minősíteni, beszerzéskor pedig a szándék a saját használat volt. Megjegyzendő, hogy a Szt. 24.§ (1)-ben található meghatározás, nem azt jelenti, hogy a vállalkozási tevékenységet az adott vállalkozónál kell éven túl szolgálnia, hanem hogy általában kell arra alkalmasnak lennie, azaz a tárgyi eszköznek való minősítéshez elegendő a saját használat (akár fél évig tartó) szándéka. Összegezve: helyesen jártak el, hogy tárgyi eszköznek minősítették, écs-t kell elszámolni és az értékesítés eredménye a 96/86 fők.számlákon számolandó el.
papattila

Szakértői hozzászólás

nderzbach 2017-10-05 16:09:16

Köszönöm szépen a választ!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra