Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Társaság kölcsön


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2018-10-12 09:36:37

Tisztelt Szakértő! Kft egy másik Kft-nek kölcsönt szeretne nyújtani. (Az egyik tulajdonos mind a kettő Kft-ben képviseletre jogosult tag, többségi tulajdonnal rendelkezik. Az egyik Kft-ben a feleség a másik tag, a másikban pedig a fia)
Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e a kölcsönnyújtás, és milyen adóügyi vonzata van? Bejelentési kötelezettség tartozik-e hozzá? Köszönöm válaszát! Kellemes Hétvégét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-13 10:50:44

Kedves Durcingo,
Nincs jogszabályi akadálya az eseti, üzletszerűnek nem minősülő kölcsön nyújtásának. Az írásbeli kölcsönszerződés megkötését követően a kapcsolt vállalkozási viszonyt be kell a NAV-hoz jelenteni (ha eddig más okból még nem lett volna bejelentve). Annak sincs akadálya, hogy a kölcsön kamatmentes vagy a piacinál kedvezőbb kamatozású legyen. Ugyanakkor ha kamatmentes, akkor az adósnál a meg nem fizetett kamatot az egyéb bevételekkel szemben könyvelni kell. Valamint ha a kamat nem éri el a piaci mértéket, akkor a Tao tv. 18.§-a alapján a hitelezőnél meg kell növelni az adóalapot, az adósnál pedig csökkenteni lehet (követve az említett törvényhelyen előírtakat).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra