Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Térítés nélküli átadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

saniko 2018-06-10 00:08:39

Speciális sporteszközök kereskedelmével foglalkozó alanyi áfa mentes Bt. térítés nélkül szeretne átadni néhány sporteszközt (nem áruminta és nem kisértékű) sportegyesület részére. Az átadás reklám célból, termékei megismertetése céljából történne. A Bt. a termékeit 3. országból, ill. Közösségi partnertől szerezte be. Az import után megfizette az import áfát, a K-i beszerzésnél csak fizetendő áfája volt.
Kérdéseim: 1. A térítés nélküli átadásról kötelező-e számlát kiállítani? 2. Ha igen, mit kell tartalmaznia a számlának? 3. Helyes az elszámolás, ha az árut visszavételezzük, az átadást egyéb ráfordításként elszámoljuk, mellyel társasági adóalapot növelünk?
Köszönöm szépen.
S. Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-11 20:03:26

Anikó,
1-2. Mivel a térítésmentes termékátadás csak abban az esetben minősül termékértékesítésnek (és válik adóztatandó ügyletté), ha a termékhez korábban adólevonási jog kapcsolódott, így számlakiállítási kötelezettség sem keletkezik az alanyi adómentes áfa alanynál.
3. Nem igazán értem, mit jelent a "visszavételezés" a jelen helyzetben, de az igaz, hogy kivezetni nem az elábé-val szemben, hanem az egyéb ráfordításokkal szemben kell. Ha nem minősül adománynak (a kedvezményezett egyesület nem közhasznú), akkor igen, tao alap növelő tétel az átadónál.
papattila

Szakértői hozzászólás

saniko 2018-06-11 21:23:46

Kedves Attila!
A visszavételezést és kivezetést így gondoltam: T26-K814, T86-K26
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
S. Anikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra