Osztalékfizetés bejelentése a cégbíróságnak

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Csak a kft cégformára írja elõ kötelezõen a Gt., hogy az ügyvezetõnek az osztalékfizetés elõtt nyilatkoznia kell a társaság fizetõképességérõl. Ezt a nyilatkozatot a Cégbíróságnak is be kell nyújtani. Lényeges, hogy ez nem az osztalék megállapításának, hanem a kifizetésének a feltétele. Ez a kettõ idõben elválhat. (Az osztalék adójának megfizetése (levonása) is a kifizetéshez, és nem a megállapításhoz kötõdik.)

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

 Osztalékfizetés bejelentése a cégbíróságnak

A pontos szabályt a Gt. 131.§/3/ bekezdése tartalmazza, de lényegesek az /1/-/2/ bekezdések is:

„131. § (1) A társaság saját tõkéjébõl a tagok javára, azok tagsági jogviszonyára figyelemmel kifizetést a társaság fennállása során kizárólag az e törvényben meghatározott esetekben és - a törzstõke leszállításának esetét kivéve - csak a számviteli törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tárgyévi adózott eredménybõl, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredménybõl teljesíthet. Nem kerülhet sor kifizetésre, ha a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tõkéje nem éri el vagy a kifizetés következtében nem érné el a társaság törzstõkéjét.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában kifizetésnek minõsül a pénzbeli és a nem pénzbeli vagyoni értékû juttatás egyaránt.
(3) Az ügyvezetõnek írásban nyilatkoznia kell a taggyûlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetõképességét, illetve a hitelezõk érdekeinek érvényesülését. A nyilatkozat megtételének elmulasztásával történõ kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az ügyvezetõ a vezetõ tisztségviselõkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezetõ köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz elektronikus úton benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel.”

Az osztalékfizetés esetére tehát vonatkozik a /3/ bekezdés szerinti nyilatkozattételi kötelezettség. Lényeges, hogy ez nem az osztalék megállapításának, hanem a kifizetésének a feltétele. Ez a kettõ idõben elválhat. (Az osztalék adójának megfizetése (levonása) is a kifizetéshez, és nem a megállapításhoz kötõdik.)

A nyilatkozat címzettje a taggyûlés, illetve a cégbíróság is. A nyilatkozat szövegszerû tartalma a törvényi rendelkezés alapján a következõ lehet: „Alúlírott ügyvezetõ nyilatkozom, hogy a 2009. évre megállapított osztalék a Gt.131.§-ának rendelkezéseire is figyelemmel kifizethetõ, a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetõképességét, illetve a hitelezõk érdekeinek érvényesülését. "

A nyilatkozatot a törvény szerint 30 napon belül elektronikus úton be kell nyújtani a cégbíróságnak is. Nem írja a törvény, hogy ez a határidõ mitõl számít, de nyilvánvalóan az osztalék  kifizetésétõl.

Rt-re is van hasonló rendelkezés a Gt-ben – a 219.§-ban, de ott csak akkor kötelezõ, ha ezt az alapszabály elõírja. Ezesetben is a nyilatkozatot az igazgatóság teszi meg a közgyûlésnek, de cégbírósági bejelentést a törvény nem ír elõ.

 

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra